Med nebom in zemljo
Cankarjev dom je ponovno gostil 21. Veliki božični koncert Gimnazije Kranj

Fotografije: Ksaver Šinkar, 4. c in Nejc Balantič,

Veliki simfonični orkester Gimnazije Kranj, Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Orehek Kranj ter Mladice zborice Gimnazije Kranj so pripravili čudovit koncert najlepše elegične in kontemplativne glasbe, koncet posebnih božičnih pesmi za veliki simfonični orkester in zbor, dve čudoviti uverturi: P.I.Čajkovskega, Romeo in Julija, ter J. Offenbacha, Orfej v podzemlju in nekaj zborovskih draguljev v izvedbi obeh zborov. Koncert je predvajala Televizija Slovenija na božično popoldne. Koncert si lahko v celoti ogledate tukaj. Dirigent orkestra je maestro Nejc Bečan, zborovodkinja pa Janja Jošt, koncertni direktor prof. Primož Zevnik. 
V letopisu Gorenjskega glasa 2012 je v rubriki »Leta 2012 so nam ostali v spominu« objavljen portret:
Nejc Bečan, dirigent Velikega simfoničnega orkestra Gimnazije Kranj Še kot dijak kranjske gimnazije je Nejc Bečan prvič dirigiral na Božičnem koncertu takrat še Revijskemu orkestru Gimnazije Kranj. V desetih letih se jih je skupaj s spomladansko različico nabralo kar dvajset. Tudi v letošnjem decembru koncert bo. Seveda tudi po zaslugi Nejca Bečana, ki je orkester vselej umetniško pripravil in ga razen enkrat vodil na vseh njegovih nastopih. Svojo glasbeno pot je Nejc Bečan začel v domačem Tržiču, kjer je obiskoval ure klarineta in saksofona. Igranje slednjega je nadgrajeval na jazz smeri SGBŠ Ljubljana, kjer je njegove prve skladateljske poskuse odkril prof. Peter Šavli. Istega leta je opravil sprejemni preizkus na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 2009 z odliko (summa cum laude) diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije v razredu prof. Janija Goloba. Leta 2007 je publiko navdušil njegov koncert za saksofon in orkester »Concerned about Saxophone« v izvedbi solista Leva Pupisa, Simfoničnega orkestra AG ter maestra Georga Pehlivaniana. Za to delo je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Leto kasneje je napisal glasbo za film Vampir z Gorjancev. Ob orkestralnih delih, skladbah za komorne sestave ter filmski in scenski glasbi tudi dirigira različnim orkestrom. Trenutno na Dunaju nadaljuje študij dirigiranja.

Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
p t s č p s n
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se