Najprej dijaki, potem športniki. Ali ravno obratno?

Okrogla miza »Z roko v roki« z vrhunskimi športniki Gimnazije Kranj

 

Avtorici: Ajda Mršek in Jera Oražem, 4. C

Fotografije: Domen Malovrh, 4. d in Nejc Balantič, 2. b

FOTOGALERIJA

Gimnazija Kranj, torek, 16. oktober 2012

 

 

»Najprej en lep pozdrav vsem, ki ste si prišli ogledat okroglo mizo,« sta iskriva moderatorja odprla okroglo mizo »Z roko v roki« na Gimnaziji Kranj. V pogovoru s sedmimi najboljšimi športniki šole smo lahko izvedeli, kako jim uspeva uskaljevati šport ter šolske obveznosti in hkrati blesteti na obeh področjih. Dijaki, ki so sodelovali v okrogli mizi so plavalka Urša Bežan, cestni kolesar Matej Mohorič, balinar in nogometaš Bine Pevec, smučarski skakalec Cene Prevc, drsalec Krištof Brezar, karateistka Manca Urh in plezalec Anže Peharc. Sošolci so odličnim športnikom pripravili presenečanja v obliki uvodnih predstavitev. Ustvarjalnosti ni manjkalo.

 

Letošnja generacija športnikov na Gimnaziji Kranj je izjemna

V uvodnem govoru je gostitelj in ravnatelj šole, mag. Franc Rozman, čestital vsem športnikom ter jim dejal, naj pri športu še vedno vztrajajo, hkrati pa se morajo zavedati, da so tudi dijaki kranjske gimnazije, ki je nanje upravičeno ponosna in jih bo spodbujala tudi v prihodnje. Na Gimnaziji Kranj se kar petina dijakov resno ukvarja s športom, v roku enega meseca in pol pa so kar trije postali svetovni prvaki. Med povabljenimi gosti je bila tudi podžupanja Mestne občine Kranj Nada Mihajlovič, ki je bila tudi sama nekoč vrhunska športnica, in je morala usklajevati šolo ter šport prav na kranjski gimnaziji, saj jo je tudi sama obiskovala. Na prireditev je prišel tudi vodja kranjskega Zavoda za šport Branko Fartek, ki je poudaril pomembnost dela z mladimi športniki tako v klubih kot v šolah. Predstojnica kranjskega Zavoda za šolstvo dr. Nataša Potočnik pa je športnikom zaradi zadržanosti poslala pozdravno pismo, v katerem je poudarila, kako pomembni sta za vrhunskega športnika, ki je hkrati dijak, podpora in pohvala šole, ki jo obiskuje.Urša Bežan, 4. G, je dosegla tretje mesto na evropskem prvenstvu v plavanju v štafeti 2012, bila je tudi udeleženka olimpijskih iger 2012

Le malo šol se lahko pohvali z dosežki, ki so jih v letošnjem letu nanizali dijaki Gimnazije Kranj. Urša Bežan je s štafeto na evropskem prvenstvu priplavala do tretjega mesta, nato pa se je s štafeto uvrstila tudi na letošnje olimpijske igre v Londonu. O svojih občutkih je dejala: »Pritisk je bil ogromen, kar se je malo poznalo tudi na nastopu, a sem se potrudila po svojih najboljših močeh. Vseskozi so mi stali ob strani trenerji in drugi člani ekipe. Imela sem priložnost videti tudi svoje vzornike. Vsakemu športniku želim, da bi duh olimpijskih iger občutil vsaj enkrat v življenju.«

Matej Mohorič, 4. E je mladinski svetovni prvak v cestnem kolesarstvu 2012 in mladinski svetovni podprvak v kronometru 2012

Matej Mohorič je na evropskem kolesarskem prvenstvu dosegel tretje mesto v vožnji na čas, nato pa rezultate izboljšal na svetovnem prvenstvu, kjer je v kronometru dosegel drugo mesto, v cestni dirki pa je postal svetovni mladinski prvak. Matej se brani statusa športnika, saj meni, da ga niti ne potrebuje. Kljub veliki odsotnosti vse šolske obveznosti opravlja sproti, v spričevalu pa ima samo petice.

Bine Pevec, 3. C je mladinski svetovni podprvak v balinanju v dvojicah 2012

Bine Pevec je postal mladinski svetovni podprvak v balinanju v dvojicah. Večina ljudi balinanje pozna let kot hobi, tako si je šport na začetku predstavljal tudi sam. Prej je osem let treniral nogomet, novoodkriti šport pa ga je tako prevzel, da se danes v celoti posveča samo balinanju. Bineta je za šport navdušil oče in skoraj bi lahko rekli, da ima šport raje kot šolo.

Cene Prevc, 2. B je osvojil prvo mesto v skupnem seštevku FIS pokala v skokih 2012


Cene Prevc hodi po sledeh svojega starejšega brata Petra Prevca. Za smučarske skoke je oba navdušil oče. V letošnjem letu je zasedel prvo mesto v skupnem seštevku FIS pokala. »Ne hodim ven tako pogosto kot moji vrstniki, a mi ni žal, saj mi občutek, ko letim, pomeni več. Pogosto v šolo prihajam zaspan, saj se včasih domače naloge lotim šele okoli enajste ure zvečer.« Cenetu so sošolci namenili pesmico, v kateri opevajo njegov odličen učni uspeh. Ob tem še dodaja, da mu profesorji prav nič ne pogledajo skozi prste.

Krištof Brezar, 2. C je mladinski prvak v evropskem kriteriju v drsanju 2012


Krištofa Brezarja bi na prvi pogled opisali kot človeka nasprotij. Po duši metalec je letos postal mladinski prvak v evropskem kriteriju v drsanju. Trenira v Kranju, vendar pravi tudi, da pogoji za drsanje v gorenjski prestolnici niso najboljši. Nekaj časa je bilo govora tudi, da bodo ledeno dvorano podrli. Najraje drsa na filmsko glasbo, dobil pa je tudi že idejo, da bi svojo vajo sestavil na metalske ritme. Žal to za enkrat ni mogoče, saj izbrana glasba ne sme vsebovati vokalov.

Manca Urh, 1. C je mladinska svetovna prvakinja v karateju kate 2012

Manca Urh je prejšnji teden postala nova svetovna prvakinja v karateju v disciplini kat. Karate trenira že od leta 2003, šestkrat pa je osvojila tudi naziv državne prvakinje. Priznala je, da je zmago na svetovnem prvenstvu potihem pričakovala. Svoje znanje borilnih veščin včasih uporabi tudi doma, ko je potrebno zgladiti kakšen prepir. Pravi tudi, da na Gimnaziji Kranj dobi več podpore kot prej v osnovni šoli. Prvi dan v šoli po zmagi na svetovnem prvenstvu so ji sošolci in sošolke pripravili sprejem in pogostitev, s čimer so jo zelo presenetili in razveselili.

Anže  Peharc, 1. E je mladinski svetovni prvak v plezanju 2012

Anže Peharc je v Singapurju postal mladinski svetovni prvak v plezanju. Veliko potuje po Evropi in Aziji in preko športa širi svoja obzorja. Večinoma trenira na umetnih stenah, zelo všeč pa mu je tudi plezanje v naravi. Na Triglav se je po Triglavski severni steni želel povzpeti že letos, a mu je zaradi priprav zmanjkalo časa, vsekakor pa je to njegov cilj za naslednje leto.

 

Usklajevanje šole in športa jim gre od rok

Športniki so se strinjali, da s športom pridobiš tudi na samodisciplini. Če želiš biti uspešen tudi v šoli, si moraš že vnaprej razdeliti čas, v šoli moraš zbrano poslušati in ne klepetati, da od pouka odneseš čim več, pri učenju pa se močno skoncentrirati na učno snov. Vsi razen Mateja se strinjajo, da jim brez statusa športnika nikakor ne bi uspelo usklajevati vseh šolskih in športnih obveznosti. Kot športnik moraš tudi marsikaj žrtvovati. Izvedeli smo, da je precej treba paziti na prehrano. Predvsem je pomembna zdrava hrana, torej veliko sadja in zelenjave. Izogibati se je treba sladkorjem. Manj je tudi časa za prijatelje in za sproščeno druženje ob koncih tedna. Sicer pa prav vsi uživajo v športu, z veseljem hodijo na treninge, potujejo po svetu in iz tega črpajo pozitivno energijo, da lahko dobro opravijo še obvezno šolsko delo.

Okroglo mizo sta iskrivo od začetka do konca pripeljala Jera Oražem iz 4. c in Primož Petrič iz 3. h


Uporabne povezave

Virtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2020 2021 2022
junij julij avgust
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se