Mednarodna matura


Najpomembnejše poslanstvo programa mednarodne mature je oblikovati čutečega mladega človeka, ki se zaveda, kaj se dogaja okoli njega, in je prepričan, da lahko pomaga ustvarjati boljši svet. Program mednarodne mature predstavlja novo okno v svet, ki ga je odprla naša šola. Uspešnim nacionalnim programom se je pridružil še program, ki v večji meri spodbuja k samostojnosti in kreativnosti. 

Predmetnik mednarodne mature je poseben

Dijaki bodo vpisali šest predmetov, ki jih bodo izbrali iz šestih skupin. V prvi skupini je materinščina, v drugi skupini angleščina, tretja skupina ponuja humanistične predmete, med katerimi bodo dijaki imeli na izbiro psihologijo, filozofijo, antropologijo in zgodovino. Naravoslovni predmeti so v četrti skupini, na voljo pa bodo biologija, kemija in fizika. V peti skupini je matematika, v šesti skupini pa ostali tuji jeziki, ki jih poučujemo na Gimnaziji Kranj nemščina, francoščina in španščina. V šesti skupini bo možno izbrati tudi predmete iz skupine tri in štiri. V tretjem in četrtem letniki bodo dijaki na urniku imeli le šest predmetov, trije so obvezni, to so slovenščina, matematika in angleščina, tri pa izberejo. Predmeti se poučujejo na osnovnem in višjem nivoju, in sicer trije ali štirje na višjem in dva ali trije na osnovnem nivoju. Predmeti so med sabo popolnoma enakovredni. Na višjem nivoju se vsak predmet poučuje pet ur tedensko, na osnovnem pa štiri ure.

Program mednarodne mature spodbuja sodelovanje

Predmete med sabo povezuje Theory of Knowledge TOK ali teorija vednosti, predmet, pri katerem dijaki kritično presojajo o sami znanosti, kakor tudi o predmetih, metodah in uveljavljenih percepcijah, ki tako dobijo novo perspektivo. Prof. Will Tomford je ustvaril TOK spletno stran Gimnazije Kranj, na kateri dijaki najdejo zanimive vsebine in povezave za ta predmet. Creativity, Action, Service CAS je sorodno našim obveznim izbirnim vsebinam OIV in pomeni samostojno načrtovanje svojih aktivnosti na področju ustvarjalnosti, športa in prostovoljstva. Posebnost programa mednarodne mature je Extended essay maturitetna raziskovalna naloga, ki obsega 4 tisoč znakov in na Gimnaziji Kranj ponovno oživlja poglobljeno raziskovalno delo, ki se lahko postavi ob bok resnim znanstvenim raziskovanjem. 

Most med gimnazijo in univerzo

Na mednarodni maturi je način poučevanja že bolj akademski in dijake že pripravlja na študij in na samostojno, kritično in ustvarjalno delo, kakršno se pričakuje na fakulteti. Z mednarodno maturo v žepu so maturantom praviloma odprta vrata na slovensko fakulteto prve izbire, zelo pa so dijaki z dobrimi ocenami dobrodošli tudi na uveljavljenih svetovnih univerzah.

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2022 2023 2024
december januar februar
p t s č p s n
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se