Novice

 
 

#športajmoinberimo

07.10.2020
Povedali so nam o vplivu športa in knjig na njihov vsakdan in nam dali precej koristnih nasvetov, kako lahko šport usklajujemo z učenjem oz. branjem.
 
Že ob prihodu nas je tam pričakala čudovita ekipa vodnikov, ki nam je omogočila kolesarjenje po Bohinju, plezanje po steni in izkušnjo s kanujem.
 
Letos, na jubilejno 50. obletnico, je kar 99 avtorjev prijavilo 61 raziskovalnih nalog s področja kemije, farmacije, biologije, ekologije, medicine ipd.
 
S pomočjo mentorjev, ki so nam pri ustvarjanju dali popolno svobodo, lego kock, table, flumastrov ter pametnih naprav smo ustvarjali kreativne ter zabavne animacije.
 
Na koncu jadranja smo se nasmejani in polni lepih vtisov ter novih izkušenj odpravili domov.
 
Navdihoval je s svojim pristopom ter pri zbrani publiki puščal vprašanja, s katerimi lahko le rastemo.
 

Vsak dan ste večji

29.09.2020
Dosegli ste vrh in zdaj se odpravljate iskat novega.
 

Brez zagovorov

23.09.2020
»Da bi bile vse to le sanje. Da bi se trdnost podrla. Da bi obstajala le jaz in le on. Ne midva. Le jaz in moje sanje.« (Maček, ki je hotel leteti, Jona Levar)
 
Tabor je bil več kot uspešen. Med sabo smo se spoznali in povezali, zraven pa uživali v lepem sončnem vremenu in topli morski vodi.
 
Kranjski gimnazijci iz 1. a so v Kranjski Gori poskrbeli za nepozabno druženje
 
Verjetno lahko v imenu vseh udeleženih trdim, da bi odpravo z veseljem ponovili.
 
Celo popoldne so dokazovali svoje sposobnosti plezanja po steni z varovali.
 
Svoje naloge je predstavljalo tudi 5 dijakinj naše šole, ki so se odlično odrezale.
 

Glas poezije doni

07.09.2020
Med sabo moramo govoriti v poeziji, le tako lahko resnično prenesemo svoje vrednote, srca in znanje, ki nas je ustvarilo v to, kar smo.
 
Ponosni smo na izjemno in številčno generacijo novih gimnazijcev, za katere verjamemo, da se bodo v prihodnjih štirih letih mnogokrat izkazali in z mnogimi uspehi povzdigovali naziv kranjskega gimnazijca.
 
V težkih razmerah kranjski gimnazijci zbrali 413 bronastih, 60 srebrnih in 41 zlatih priznanj, 7 naslovov državnih prvakov in 7 medalj iz olimpijskih tekmovanj iz znanja
 
16 zlatih maturantov je na splošni maturi, 18 na mednarodni maturi. Zlati maturant Job Stopar je dosegel 97 točk pri geografiji.
 
Zlati maturanti mednarodne mature so Brina Avsec, Zala Blaznik, Matevž Crček, Una Iza Grandovec, Ema Grmek, Jan Klemenc, Maks Klemenčič, Jure Kobal, Gašper Košir, Juš Lesjak, Lia Sara Likar, Peter Franc Letonja, Tevž Lotrič, Marcel Malovrh, Neža Peternel, Tevž Sitar, Brina Skaza in Oskar Šubic.
 
Po ulicah starega mesta Kranj je donela Venerabilis barba kapucinorum, pred Prešernovim spomenikom so maturanti zapeli maturantsko himno Gaudeamus igitur.
 
Med Brihte sodijo osnovnošolci, ki so bili odličnjaki vseh devet let, in prebojniki, to so osnovnošolci in srednješolci, ki so na državnih ali mednarodnih tekmovanjih iz znanja ali pri mladinskem raziskovalnem delu dosegli zavidljive rezultate.
 
Do uradnega izida, ki bo letos izjemoma jeseni, pa smo ustvarjalci zbornika za vas pripravili kratke predstavitve vsebin zbornika Lu*čka, ki bodo vsak teden predstavljene na družbenih omrežjih Gimnazije Kranj.
 
Vsak tekmovalec je odgovarjal na eno izmed štirih ponujenih tem.
 
Maja Bešter nas je zastopala s kar dvema raziskovalnima nalogama in z njima dosegla prvo in drugo mesto.
 
Našo gimnazijo in Konfucijevo učilnico Kranj pa so zastopali dijaki Nejc Horvat iz 2. a, Ivana Lazarić in Pia Žagar iz 2. č ter Nadja Jevnikar iz 3. e razreda.
 
Tevž in Simon skozi naravoslovje razumeta svet okoli sebe, odkrivata nove povezave in, kot pravi Tevž, ju »občutek, da že vnaprej vesta, kaj se bo zgodilo, izpolnjuje,« neznano je tisto, kar ju žene naprej.
 
Maturantski večer Gimnazije Kranj na internetu je nadomestil maturantski ples, tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj in ceremoniale povezane z njim.
 
Kranjski gimnazijec Tevž Lotrič iz 4. h je zmagovalec fizikalne olimpijade NBPhO (Nordic-Baltic Physics Olympiad). Simon Bukovšek iz 3. h je osvojil 22. mesto.
 
Več kot tri četrtine anketiranih se s športom ukvarja tri do pet ur na teden ali več. Le redki posamezniki (manj kot 2 %) se s športom ne ukvarjajo, dobra desetina pa toliko, kolikor ur športne vzgoje imajo na urniku.
 
Prejeli smo že kar nekaj povratnih pisem otrok in njihovih družin, za kar smo jim zelo hvaležni. Nekateri otroci in naši dijaki so vzpostavili že pravo dopisovalsko navezo.
 
Ustvarili smo voščilnice za vsakega posameznika v Domu upokojencev v Kranju s sporočilom upanja in ljubezni.
 
Kmalu pa, juhuuuu, šola je spet tu in prijatelji v živo. Kaj bo lepšega.
 
Olimpijsko ekipo sestavlja jo pet dijakov iz vse Slovenije in med njimi je tudi kranjski gimnazijec Simon Bukovšek iz 3. h.
 
V kategoriji 1. in 2. letnikov je naslov državne prvakinje osvojila Izabela Letonja iz 1. b, ki je za svoj esej dosegla maksimalnih 50 točk. 2. mesto in naslov državnega podprvaka je z 48 točkami dosegel Andraž Rakovec iz 4. b
 
Dijaki smo še enkrat dokazali, da smo tudi v digitalni dobi lahko pristno romantični.
 
Rodil si se 3. decembra 1800 v Vrbi, tvoji srečni vasi, kot prvi sin v družini na Ribičevini in tvoja mati do smrti ni pozabila, kako ''fleten'' otrok si bil.
 
Bila je zelo lepa izkušnja, saj smo imeli tudi sami priložnost poslušati ostale zbore, ki so na približno enakem nivoju kot mi.
 
Več nerazumljivih sodniških odločitev je privedlo do padca morale in končnega poraza 20 : 24. Naši dijaki so kljub temu dosegli zastavljeni cilj 3. mesto.
 
Cankar z dramo nastavi ogledalo sebični, pohlepni in skorumpirani družbi svojega in našega časa.
 
Knjižničarka nam je predstavila delovanje knjižnice, kako iskati točno določene knjige, katere spletne strani so nam lahko v pomoč ter dogodke in delavnice, ki se tam odvijajo.
 
 
 
Film so dijaki snemali po romanu Frankenstein in drami Dogodek v mestu Gogi.
 
Pri projektu sva spremljali delovanje notranje in zunanje politike, seznanili sva se z delom slovenske vojske in policij ter spoznali pomen konzularnega in protokolarnega dela.
 
In mislim, da nas vseh pet, ki smo se vrnili, že komaj čakamo, ko bodo grški dijaki naslednje šolsko leto obiskali nas!
 
V petek smo obiskali Svet Evrope. Svet Evrope ni institucija Evropske unije, zato ga ne smemo zamenjevati z Evropskim svetom ali s svetom Evropske unije.
 
Ob takšnem uspehu naših dijakov nam res ni treba skrbeti za prihodnost računalništva na šoli in tudi v naši državi ne.
 
Sonce, zasnežena Pokljuka in čaj na koncu proge so bili nagrada, ki smo si jo za svojo vztrajnost res zaslužile. Kot pa da to ne bi bilo dovolj, so nas organizatorji na zaključni prireditvi kot najštevilčnejšo srednjo šolo na maratonu nagradili še s pokalom.
 
Skupno smo prehodili 18 kilometrov in se pošteno utrudili, hkrati pa dobro izkoristili sončno soboto za druženje na svežem zraku in pridobivanju kondicije za čisto pravi odpravi, ki nas čakata v aprilu in juniju.
 
Poleg številskega sistema nam je predlagal, da si podatke zapomnimo v obliki zgodbe, s pomočjo asociacij, ki nas bodo na to spomnile.
 
Po sprehodu med jamami, kot sta Trubarjev dah in Jama filozofskega dojenčka, je za las zmagala ekipa 4. č razreda in s tem zaključila našo zadnjo proslavo na gimnaziji.
 
Na sobotno jutro tako nismo le uživali v rekreaciji na svežem zraku in v druženju s prijatelji, ampak smo se tudi naučili nekaj novega.
 
Govorili so o študiju v tujini in doma, razlikah v družbi, izobraževalnem sistemu, prehodu med slovenskim okoljem in tistim, v katerem študirajo danes, ter programu samem in tistem, kar jim je skozi obiskovanje mednarodne mature najbolj koristilo in se kasneje tudi najbolj obrestovalo.
 
Seveda so morali dijaki v zameno za sladke dobrote izračunati kakšen račun ali pa določiti stavčne člene.
 
Tema naše ekipe je bila okolje, naša debatna trditev pa “Evropska unija bi morala dosledno prepovedati proizvodnjo in uporabo gensko spremenjenih organizmov (GSO)”.
 
Končni izid derbija med gimnazijama je bil 2 : 1 v korist domačih in tako je kot še vedno doslej (z izjemo enega srečanja) pokal ostal v Kranju.
 
Noč na Gimnaziji Kranj se tako vrača čez eno leto, vse neučakane pa poleti vabimo tudi na Naravoslovni tabor Gimnazije Kranj.
 
Z družabno igro, ki so si jo izmislili OpenLabovci, smo se razdelili na dve "podjetji" in "hekerje" ter tekmovali za odobritev in financiranje "sponzorja".
 
Za dekliško odbojkarsko ekipo Gimnazije Kranj je to neverjeten dosežek, saj so prvič po mnogih letih osvojile prvo mesto brez poraza.
 
Na sobotnem literarnem večeru smo se v sklopu programa mladi pesniki predstavili z eno od svojih 10 pesmi, na podlagi katerih smo se uvrstili v ožji izbor za zlatega olimpijca oz. olimpijko.
 
Marija Štremfelj je kot prva Slovenka leta 1986 presegla višino 8000 m. Na vrhu Mt. Everesta je bila leta 1990 s soprogom Andrejem kot prva Slovenka in 13. ženska na svetu.
 
Maistra pa se ne spominjamo le zaradi vojaških zaslug, ampak ga lahko občudujemo tudi kot slikarskega samouka in pesnika. Gimnazijo je obiskoval v Kranju in že takrat začel kazati svojo nadarjenost.
 
Kranjski gimnazijci so osvojili kar 12 zlatih priznanj in 15 srebrnih.
 
Napredek zbora je izjemen, saj jim je v letu in pol uspelo že zmagati na mednarodnem tekmovanju v Tuhlju na Hrvaškem med 25 zbori iz treh držav.
 
Letos sem se uspela s svojo pesniško zbirko Moje telo je ozvezdje po izbiri Marcella Potocca uvrstiti v antologijo Slišiš goreti sonce, moja dela pa so bila prav tako objavljena v reviji Poetikon 85/86 v rubriki Mlada poezija.
 
Kljub temu, da mu pravimo človekov najboljši prijatelj, pa pozabimo na tiste, ki nas v času praznovanja najbolj potrebujejo. In prav ti so bili v torek, 19. novembra 2019, zvezde večera.
 
Zdelo se mi je zelo poučno, saj sem na delavnicah obnovil svoje znanje prve pomoči, orientacije in topografije.
 
Na gimnaziji smo vsi z enakim namenom, da bi šolanje zaključili uspešno ter si obenem ustvarili čim več prijateljstev, ki bi trajala vse življenje.
 
Skupaj z dijaki iz držav članic EU smo razpravljali o aktualnih problemih Evropske unije. Midva sva sodelovala v debati o prihodnosti Evrope.
 
Razlog za dve različni barvi vode v jezeru je danes popolnoma logičen in znan, a v preteklosti je bila najbolj priljubljena legenda o nesrečnih zaljubljencih, ki sta najokala vsak po eno celo jezero solza – deklica je imela modre oči, fant pa zelene, zato naj bi bili danes v jezeru dve različni barvi.
 
Ducat slovenskih velikanov izpod rok petih nadarjenih kranjskih gimnazijk se je podalo na pot.
 
Potrebno je veliko organiziranosti in truda, ni vedno lahko. Ampak če ti nekaj pomeni toliko, kot meni pomeni šah, se za to pač potrudiš. Seveda pa so v veliko pomoč tudi sošolke, ki mi pošiljajo snov in zapiske ter profesorji, ki mi prilagajajo spraševanja ter pisne ocene.
 
Živa Marinšek je pesnica, ki je svojo pot začela na krožku ustvarjalnega pisanja na Gimnaziji Kranj, v četrtek pa se je z zmagovalnim rapom Nisi za v smeti predstavila na odru Kina Šiške.
 
Na začetku sem se vedno trudila prilagajati drugim, skrivaj sem se spotikala skozi življenje in iskala med pisanjem. Govorila sem o tujih zgodbah, ker so se mi moje zdele nepomembne.
 
MEP je kratica za simulacijo evropskega parlamenta, ki mladim, ki se zanimamo za aktualne dogodke ponuja priložnost, da izrazimo svoja mnenja in s tem dokažemo starejšim generacijam, da nismo izgubljena generacija, ki je popolnoma nezainteresirana.
 
Simon Jenko je v Kranju preživel svoja zadnja leta, posvečena pa mu je tudi največja slovenska pesniška nagrada, v sklopu katere v mestu potekajo Jenkovi dnevi.
 
Ne slepite nas, ker mislite, da ne vidimo, kar vidite vi. Vidimo drugače. Ne zatirajte nas, ker ste vi živeli sanje drugih. Mi bomo dosegli vse.
 
Večina od nas še nikoli ni stala na jadrnici, zato je bila ideja jadralskega vikenda še toliko bolj vznemirljiva in nam o udeležbi ni bilo treba premisliti dvakrat.
 
Tudi v finalu so fantje pokazali izjemno igro in s krepko prednostjo premagali domačo ekipo Gimnazije Franceta Prešerna in s tem osvojili 1. mesto.
 
»Na tekmi podpora družine da veliko energije, zato se še posebej potrudim,« je povedal Luka Mezgec in se še pošalil: »Le premalokrat pridejo!« Sam pravi, da je v ciljni črti vedno pritisk. Zaveda se, da je v kolesarstvu zato, da zmaguje.
 
Zame malo nepričakovano, saj sem se tekmovanja udeležil prvič, sem osvojil prvo mesto in s tem brezplačen tečaj in prvo opravljanje izpita za turističnega vodnika na nacionalni ravni.
 
O športu in šoli z Mio Krampl, 19-letnico, ki je letos končala gimnazijo, odkljukala maturo in maturantski ples, začela nabirati izkušnje prek študentskega servisa in dosegla do zdaj dva največja dosežka v karieri, in 21-letno Emo Klinec, ki je premagala hudo poškodbo kolena, se vrnila na skakalnico, dokazala, da sodi med najboljše skakalke sveta, ter prav tako na naši šoli dokončala maturitetni tečaj.
 
Tudi mi smo uradno postali pravi IB-jevci. Debeli rtič smo zapustili z novimi izkušnjami, znanjem in prijatelji ter postali še bolj povezani in pripravljeni na novo šolsko leto.
 
Sprehodili smo se po šotnem barju, ki je tudi najbolj južno ležeče barje v Evropi. Imenuje se tudi visoko barje, ker se površje rahlo dviguje zaradi nalaganja plasti mahu.
 
Hvaležni smo bili še za vikend pred nami, da smo si nabrali novih moči in se kolikor toliko spočiti v ponedeljek prikazali na hodnikih Gimnazije Kranj (oh, kako smo jo pogrešali).
 
Matura kot končno dejanje srednješolskih let je zdaj za nami, začenja pa se novo obdobje, obdobje študija, v katerem se bomo usmerili vsak v svoje področje in znotraj tega nadgradili svoje znanje. Na trg dela bomo tako vstopili s strokovnimi znanji, ki jih bomo lahko ponudili delodajalcem.
 
Tako je v sončnem vremenu hitro minil prijeten vikend, ki je bil zaznamovan s športom v okolju prelepe bohinjske narave.
 
Planinska pot do vrha nas je vodila po kraških travnikih in gozdovih, nazadnje pa smo hodili po ozki stezici na robu planote. Takrat nas je ujela tudi manjša nevihta, ki pa nam na srečo ni prišla do živega.
 

Danska od blizu

16.09.2019
Kot nagrado za vestno delo in sodelovanje v šoli, uspehe na tekmovanjih in pri obšolskih aktivnostih sva si prislužila izlet, ki sta nama ga omogočili Gimnazija Kranj in Društvo slovensko-danskega prijateljstva.
 
Olimpijci so Tevž Lotrič, Aleš Globočnik, Tjaša Sušnik, Job Stopar in Benjamin Bajd.
 
Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Zvonimir Miloš in Alojz Valenčič so bili člani ilegalne narodno radikalne organizacije slovenske in hrvaške mladine v Julijski krajini in Istri, ki se je aktivno uprla fašističnemu režimu na Krasu, Tržaškem in v Istri. Bili so del gibanja, znanega pod imenom TIGR.
 
Letos je bil krst nekoliko drugačen, saj je na njem sodeloval tudi naš novi ravnatelj mag. Aljoša Brlogar. V komisiji so bili četrti letniki, ki so fazanom in ravnatelju pripravili tri zabavne izzive, s katerimi so prvošolci pokazali svojo iznajdljivost in domišlijo.
 
V gimnazijski knjižnici smo se s kulturno prireditvijo ob podelitvi IB-diplom poslovili od osme generacije četrtošolcev, maturantov mednarodne mature.
 
Tevž medalje ni odnesel naravnost domov, ampak je že v Bathu v Angliji, kjer se bo danes, 15. julija 2019, začela 60. mednarodna matematična olimpijada.
 
7 zlatih maturantov je na splošni maturi, 12 na mednarodni maturi. Jan Krajnik je diamantni maturant, zlati maturant Blaž Erzar je dosegel 99 točk pri matematiki na višji ravni. Uspeh na maturi je bil 100 %.
 
Tabor, ki ga že četrto leto zapored organizirajo dijaki Gimnazije Kranj – tokrat nas je bilo osem – pod mentorstvom profesorjev in je namenjen osnovnošolcem predmetne stopnje, želi mlade spodbuditi k raziskovanju narave - očem vidne in nevidne.
 
V letošnjem šolskem letu je bilo 220 odličnih dijakov, od tega 33 odličnih s 5.0, seveda brez 4.h.
 
Kljub temu da je bila pot naporna in orientacijsko zahtevna, smo jo vsi uspešno premagali in ob tem pridobili nekaj izkušenj za končno odpravo septembra v naslednjem šolskem letu.
 
Evropska fizikalna olimpijada je znana po tem, da so naloge zelo težke – nihče ni še pisal več kot 75 %, lansko leto je bila meja za bronasto medaljo, ki jo prejme boljša polovica tekmovalcev, 21 %.
 
Gimnazija Kranj je prejela priznanje za dobrodelni projekt DrugaRoka, ki je bil izveden novembra 2018 in s katerim smo zbirali denar za Gorenjsko društvo za cerebralno paralizo Sonček.
 
Vsak udeleženec je prejel lepo kartonasto šatuljo v obliki prizme, ki je v sebi skrivala praskanko zemljevida sveta – da bo vsak lahko označil, katere države je obiskal, in se na koncu vrnil v rodno Slovenijo.
 
Po čast in slavo smo se v sredo, 29. 5. 2019, opravili v Ljubljano, kjer se je na Gospodarskem razstavišču odvijala zaključna prireditev s podelitvijo priznanj za vse natečaje, organizirane pod okriljem Društva Planet Zemlja.
 
Postopek nastanka časopisa je dolgotrajen in zapleten proces, ki se začne pri kakovostnem novinarstvu z odhodom novinarjev na teren in njihovim pridobivanjem verodostojnih informacij s terena.
 
Tekmovanje Kitajski most je vsako leto sestavljeno iz treh delov - enominutni osebni predstavitvi v kitajščini sledijo vprašanja s področja kitajske kulture in »talent show« točka, kjer se, kot že ime pove, tekmovalci predstavimo s svojim talentom.
 
A moram reči, da pisati po naročilu še ne znam. Ne člankov, ne pesmi, kaj šele zgodb. Dogodke moram začutiti, si med njimi delati zapiske, kdaj celo kaj narisati, na natečaje svoja dela po navadi oddam zadnjo minuto. Kakor pač pride.
 
V zborniku pa je poleg nagrajenih uvrščenih še več dijakov naše gimnazije, in sicer Hana Bujanović Kokot iz 2. a, Kaja Magovac in Eva Ručigaj iz 2. e ter Žan Žnidar iz 3. b.
 
Čeprav še vedno ne vem, kje se bom znašla čez deset let, sem prepričana, da mi bo uspelo in vsem ostalim tudi, če smo za cilj pripravljeni dati vse, a hkrati z namenom in načrtom, ki nam bo preprečil brezglavo udarjanje nekam, kjer rešitve ni.
 
Vse zgodbe so mi bile razburljive in z veseljem in zanimanjem sem jih poslušal razpravljati o letih šolanja na naši gimnaziji, zato sem si jih vtisnil v spomin in o njih razmišljal še dolgo časa.
 
Izmed skoraj stotih prijavljenih na natečaj sem se uvrstila v vodilno šesterico.
 
Povedala je, da so njena gimnazijska leta poleg učenja še posebej zaznamovali izjemno dobri odnosi in prijateljstva, ki so se stkala med njimi. Tako je vživeto pripovedovala, kako so, po odpisani kontrolni nalogi, s prijatelji odhiteli do dijakov drugih razredov in jim povedali, kar se je dalo vprašanj in odgovorov, če bi bilo katero slučajno enako.
 
Doletela so nas vprašanja in zagate kot so: "Zakaj je naselja označevati za trge zastarelo," ali pa: "Kako izračunati naklon pobočja brez kalkulatorja?" Že po dobri stari navadi večina vprašanj iz testa ni bila vezana na to, kar smo morali opazovati na terenu.
 
Ponosno smo predstavili svoje delo, pustili smo, da so naše besede prežele zrak in puščamo jim prosto pot do vaših misli.
 
Gimnazijo Kranj sta obiskala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Finske Sauli Niinistö z namenom, da bi z mladimi govorila o klimatskih spremembah, ki vplivajo na prav vsakega izmed nas, njihovi kritičnosti in potrebnih ukrepih.
 
Na državno tekmovanje iz znanja kemije se je uvrstilo 20 kranjskih gimnzijcev in ti so poželi izjemen uspeh. 7 dijakov je osvojilo zlato Preglovo plaketo, 8 pa srebrno.
 
Na Gimnaziji Kranj je slovesno ves dan. Maturantje že zjutraj pripravijo zanimive osmrtnice in se z bobnarjem na čelu odpravijo po šoli, da se poslovijo od profesorjev, dijakov in učilnic, v katerih so štiri leta gulili šolske klopi.
 
»Saj je … navaden človek.« Menim, da je prav to tisto, kar me je pri njem najbolj navdušilo. Nasmejanost in klepetavost – z udeleženci je postal in se pogovoril s prav vsakim, dokler niso bili nestrpni že vso uradno spremstvo in novinarji okoli njega.
 
Dela dijakov pesnikov, pisateljev in ilustratorjev), ki se izražajo v pisani besedi, lahko najdete v letošnjem literarnem zborniku Gimnazije Kranj Vnetljivo.
 
Po hudi borbi v zadnjem kolu je Monika postala zmagovalka državnega prvenstva, kar jo je posledično povzpelo v ekipo državne reprezentance, Zala pa si je z dvema zmagama v zadnjih dveh kolih priborila 3. mesto. Dijakinji uspeha nista pričakovali, zato sta bili stopničk še toliko bolj veseli.
 
Zakaj je pomembno, da je več žensk aktivnih v mednarodni skupnosti in v mednarodnih odnosih, vključno z diplomacijo?
 
Tako individualno kot tudi skupinsko so v kategoriji gimnazij dosegli odlične rezultate: na individualnem delu so vsi trije osvojili zlato priznanje, skupinsko pa so se uvrstili na izvrstno 2. mesto.
 
Na zadnjem izbirnem testu se je Aleš Globočnik uspel uvrstiti med najboljše štiri in se tako uvrstil na mednarodno kemijsko olimpijado, ki bo julija 2019 v Parizu.
 
Glavni cilj Dneva inovativnosti je bil v mladih vzbuditi kreativnost, da bomo na svoji karierni poti na stvari in izzive gledali izven ustaljenih okvirov in tako prišli do rezultatov. Inovativnost je danes namreč ena izmed najpomembnejših kompetenc, ki jih delodajalci iščejo pri mladih, zato je bil obisk dogodka zanimiva izkušnja, saj je pogosto potrebno le malo spodbude, ki pripelje do inovativnih idej.
 
Mesto smo v štirih dneh prečesali podolgem in počez, vmes pa obiskali tudi Oxford in Windsor, ki sta ogledom dodala tisti kanček čarovnije, skrite pod od sonca zdelanim kamnom, ki je med stolpnicami zaposlenega Londona nismo našli.
 
Čeprav nam je bilo delo v izziv, smo bili uspešni in pri tem spoznali pestrost prevajalskega dela ter se na poučni delavnici seveda tudi nekoliko zabavali.
 
V reševanju kompleksnih problemov so se pomerili s konkurenco iz vse Slovenije in dosegli odlične rezultate.
 
Kar 27 kranjskih gimnazijcev se je uvrstilo na državno matematično tekmovanje. Skupno so osvojili 7 zlatih priznanj, 17 srebrnih in 45 bronastih.
 
Vsi trije kranjski tekmovalci smo posegli po najvišjih odličjih; z Davidom kot prvim nagrajencem na čelu, njemu pa sva sledila Dan in Juš s tretjima nagradama.
 
Ana Koprivnikar in Tadej Rajgelj iz 4. h sta dosegla zlato priznanje, Zala Blaznik iz 3. h, Klara Grilc iz 2. a, Neli Mrkun iz 2. c, Nejc Horvat in Aljaž Kirar iz 1. a pa so prejeli srebrno priznanje.
 
Nad vprašanjem sem se za trenutek zamislila, saj slednje ponuja precej širšo paleto odgovorov, kot se morda zdi na prvi pogled.
 
Večer je vodil dr. Edvard Kovač, pridružili pa so se mu tudi zanimivi gostje iz Portugalske, Francije in Makedonije.
 
Mirna Broder 1. e je v svoji kategoriji osvojila drugo mesto v disciplini 100 m prosto, ter tretje mesto v disciplini 100 m hrbtno.
 
Odkrili smo, da se naša mnenja ne skladajo in imamo predstavniki različnih držav članic različne poglede na dano problematiko.
 
V duhu Cankarjevega leta, ki smo ga ob njegovi smrti obeleževali lani, je bilo tudi branje posvečeno prav njemu.
 
Kar dvakrat jim je uspelo preseči tisto »magično mejo« - 90 odstotnih točk, ki zelo dobre zbor loči od odličnih, z zlatom nagrajenih zborov.
 
Za konec smo se povzpeli na manjšo vzpetino, s katere smo se spustili in se nato ustavili s pomočjo cepina.
 
Po podzemnih rovih smo znova ugledali sončno svetlobo pred Evropskim parlamentom, kjer nas je sprejel evropski poslanec Ivo Vajgel in nam namenil nekaj besed.
 

»Ni planeta B.«

16.03.2019
Pomembno je, da začnemo ukrepati že zdaj, sicer bo že prepozno. Moramo si zapomniti, da je boj za okolje boj za našo prihodnost.
 
S tem smo dokazali, da nas skoraj prazne tribune in sonce, ki nam sveti v obraz, še zdaleč ne bodo ustavili.
 
Gimnazija Kranj je prejela tudi pokal za ekipno drugo mesto med dijaki. Kljub manjšim težavam z vremenom in vzdržljivostjo proge se je smučarska sezona zaključila v dobrem vzdušju, ki nas bo spremljalo vse do naslednje zime.
 
V imenu Slovenije in Gimnazije Kranj je govorila Klara. Predstavila je aktivnosti kranjskih gimnazijcev na področju varovanja okolja in spregovorila še nekaj besed o našem pogledu na okoljske probleme, ki zadevajo Srbijo, in kako bi se jih lotili mi.
 
In prav ta delavnica, ki je pesniško obarvala začetek marca, ko bomo med drugim praznovali tudi svetovni dan poezije, je dokazala, da mladi še vedno radi sežejo po pisalu, sedejo, ustvarjajo in konec koncev tudi ustvarijo.
 
Na državno ekološko-novinarsko tekmovanje Zeleno pero se je uvrstilo sedem kranjskih gimnazijcev.
 
Čeprav je teden minil mnogo prehitro, bo zasnežena in v jutranjih urah neznansko lepa Estonija v naših srcih vedno imela posebno mesto.
 
Tekma je bila napeta, a je sreča zmago na koncu pretehtala na bežigrajsko stran. Naši fantje so s tem dogodkom sicer izpadli s prvenstva, a ostajajo optimistični in se že veselijo naslednjih preizkušenj.
 
Na gimnazijo prideš resno delat, to smo razumeli vsi v razredu. Je okolje, ki te naredi boljšega človeka.
 
Pripovedoval je o avanturah, za katere se zdi, da so skoraj nemogoče, in tudi sam jih je opisal kot tiste zgodbe, ki se jih pripoveduje ob taborniškem ognju, kjer je vsaka stvar malo večja, kot je v resnici.
 
Ob izidu Vračanj so svoja dela tudi predstavili in na Prešernov dan tako teraso Layerjeve hiše ovili v tančico besed, ki opevajo grenkost življenja, krhkost odnosov, mehkobo sončnih zahodov in toplino trenutkov.
 
Nina Cankar je postala državna prvakinja med prvimi letniki, Tjaša Sušnik pa med drugimi letniki.
 
Sem že v previsu. Naredim naslednji gib, ko začutim, da se moje noge tresejo. Želim si, da bi še nekaj časa zdržala. Še en gib. In še en.
 
Izjemen uspeh kranjskih gimnazijcev na regijskem Cankarjevem tekmovanju.
 
Med številnim občinstvom je bilo le malo navijačev, zato nas njihovo zagreto navijanje ni motilo. Tekmo smo hitro zaključile z odločno zmago z 2 : 0 in se uvrstile na 2. mesto.
 

Pogumne odločitve

11.02.2019
V četrtek se je v Predsedniški palači odvijal zaključni in hkrati osrednji dogodek v sklopu kariernega tedna, naslovljen Pogumne odločitve.
 
Zaupal nam je, da zelo rad obišče Bled in da ga nepalski konzul počasi spoznava s slovensko kulinariko, ki se mu zdi v primerjavi z nepalsko začinjeno hrano (izmed katere najbolj pogreša momote) na trenutke pusta in mu je všeč, le krvavice mu niso po godu, prav tako pa bi rad obiskal slovenske gore.
 

Prešernov dan 2019

11.02.2019
Tudi gimnazijci Gimnazije Kranj smo bili že tradicionalno zelo dejavni v obeleževanju tega praznika, ne le na ta dan, ampak že tudi nekaj dni prej.
 
Osvojile smo končno 4. mesto, a nas so se najbolj dotaknile lepe misli profesorja Janeza Malija, ki je na nas ponosen, predvsem zato, ker smo uspele sestaviti dekliško nogometno ekipo.
 
Igralci so bili od prve do zadnje ponovitve zbrani, suvereni, odlični. Naši dijaki so jim pomagali pri lučkah, glasbi, rekvizitih, maski in frizurah.
 
Za uvrstitev v ekipo je bilo potrebno rešiti dodatne naloge, v marcu pa ga čaka še praktični del preizkusa, kjer bo moral s teleskopom ročno poiskati čim več nebesnih objektov.
 
Končali smo na tretjem mestu, prvo mesto pa so osvojili favoriti s Srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke in se uvrstili v polfinale.
 
Vreme je bilo v soboto zelo lepo, tako da smo se lahko naužili sonca in uživali v smuki.
 
Našo šolo smo zastopale Ana Dora Jeras, Vita Kolenko, Zala Jenko, Lana Kejžar, Pia Kristanc, Anja Zorn, Nuša Belehar, Sara Brina Kalan, Ajda Rekar, Nina Gogič in Ana Ušaj.
 
Tako smo se iz Kopra vrnili s polnim izkupičkom dveh zmag in z uvrstitvijo v naslednji krog.
 
Vse smo pretekle dvokilometrski pokljuški maraton in na koncu stale na stopničkah. Četudi smo prejele pokal za številčnost, smo se počutile na vrhu sveta.
 
Ponosna sem, da lahko tudi širši javnosti pokažem, kako dobre smo šahistke Gimnazije Kranj. Zali zmago privoščim, ker si jo je zaslužila, a se naziva državne prvakinje tudi sama ne bi branila … Mogoče naslednje leto.
 
Najboljši v skupini tretjih letnikov je naš briljantni dijak Tevž Lotrič iz 3. h, ki je zasedel 1. mesto, prejel zlato priznanje in tako postal državni prvak. Med prvimi letniki je Benjamin Bajd iz 1. a, je osvojil izvrstno tretje mesto in zlato priznanje.
 
Ko smo naslednji dan dijaki in profesorji prespali budilko in še v pižamah hiteli zbujat učence. Ko so nekateri plesali hip hop, nekateri flamenko, nekateri pa kar po mizah. Ko je odbil poldan naslednjega dne, so učenci počasi začeli odhajati domov, dijaki pa v postelje.
 
Slovenci naj bi pred 23 leti na ta dan pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Gimnazijci se tokrat nismo nujno pokazali v vsej svoji enotni slavi, smo pa zagotovo obogatili dnevno dozo smeha in veselja vseh prisotnih, kar danes v samostojni, a razdvojeni Sloveniji, pomeni več, kot bi si človek predstavljal.
 
Zbrali smo 42 kg mačje hrane in 83 kg pasje hrane, torej skupno 125 kg hrane. Poleg tega pa smo zbrali še igrače, povodce, oprsnice, vratnice in več kot 150 odej in brisač.
 
Najbolj nepozabna je bila 43-minutna Dvořákova simfonija Iz novega sveta. Zadnji in rekordno hitro razprodani Veliki božični koncert Gimnazije Kranj sta zaključili pesmi Lep je dan in Radetzky March ob stoječih ovacijah gledalcev.
 
Današnja MEPI-sobota v primerjavi z drugimi ni bila toliko aktivna, a se brez osnov, ki smo se jih naučili, ne moremo odpraviti na MEPI aktivnosti, ki nas čakajo v nadaljevanju.
 
Osrednji motiv razstavljenih umetniških del so stopala obuta v nogavice najraznovrstnejših barv in vzorcev, ki poudarjajo originalnost ustvarjalcev razstave.
 
Da lesk Zvezdice Zaspanke skozi generacije ni zbledel, je s svojo uprizoritvijo pokazala skupina naših dijakov pod mentorstvom Metode Šmigoc.

Uporabne povezave

2019 2020 2021
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Mednarodna matura
IB Diploma Programme

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se