Brina Mohar iz 2. e in Nina Cankar iz 4. a zlati na državnem Cankarjevem tekmovanju, Neža Kočevar iz 3. č srebrna


15.03.2022

11 kranjskih gimnazijcev se je pred tem uvrstilo na regijsko Cankarjevo tekmovanje

 

Avtorica: Brina Mohar iz 2. e

 

V soboto, 12. 2. 2022, je na daljavo potekalo državno Cankarjevo tekmovanje, na katerem so sodelovale tri dijakinje Gimnazije Kranj, ki so se na državno raven uvrstile po regijskem tekmovanju, na katerem je sodelovalo 11 naših dijakov, osvojili so 5 srebrnih priznanj, šolska raven pa je že prej prinesla 19 bronastih priznanj. Dijakinje pa niso samo sodelovale, pač pa so tudi dosegle izjemne rezultate: v kategoriji 1. in 2. letnika je Brina Mohar iz 2. e dosegla zlato priznanje za osvojeno 9. mesto, v kategoriji 3. in 4. letnika pa sta Nina Cankar iz 4. a in Neža Kočevar iz 3. č dosegli zlato priznanje za osvojeno 8. mesto in srebrno priznanje za osvojeno 18. mesto. Letos so tekmovalci iz 1. in 2. letnika brali roman Ferija Lainščka Kurji pastir, 3. in 4. letniki pa so predelali tri dramska dela: Pod Prešernovo glavo in Srečna draga vas domača izpod peresa Alenke Goljevšček in Pigmalion Georga Bernarda Shawa. Na tako bleščeč uspeh sta dijakinje pripravili profesorici slovenščine Martina Lušina Basaj in Ana Žunič, ki sta vztrajno pripravljali izpiske in povzetke ter jih ves čas spodbujali in podpirali. Tako dijakinje kot profesorici se že veselijo branja in novih ustvarjalnih izzivov naslednje leto.

 

Avtorica: Nina Cankar iz 4. a

 

Na letošnjem tekmovanju se mi je zdela prijetna sprememba, da smo namesto proznih del brali drame, saj je dogajanje v njih veliko bolj razgibano, poleg tega pa sama redko posežem po njih. Sploh slovenske dramatike se sama ne bi lotila, kar je škoda, saj malo samokritičnosti še nikomur ni škodilo. Posebej navdušena pa sem bila nad Pigmalionom, ki vsebuje ravno pravo mero tiste ironije in humorja, ki odlikujeta irske dramatike. Poleg tega obravnava še danes zelo aktualne tematike, kot na primer odnos med dobroto in lepoto. Branje mi je bilo zato užitek, delo bom zagotovo priporočila še komu. Edina slabost letošnjega tekmovanja je bila, da je spet potekalo na daljavo, a na srečo večjih tehničnih težav ni bilo. Da smo bile na tekmovanje maksimalno pripravljene, smo se že praktično od začetka šolskega leta udeleževale priprav, kjer sta nas podpirali, priganjali in z nami debatirali profesorici Ana Žunič in Tina Lušina Basaj. Seveda smo v pripravo na tekmovanje vložile veliko dela, na koncu pa vendarle prav pride tudi malo sreče.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2023 2024 2025
april maj junij
p t s č p s n
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se