Dijaki so se seznanjali s poslanstvom Gorenjskega glasa in centrom Korak


13.06.2019

Med Tednom OIV so se kranjski gimnazijci udeleževali poklicnih orientacij.

Avtor: Andraž Rakovec iz 3. b

V ponedeljek, 3. 6. 2019, smo dijaki tretjih letnikov Gimnazije Kranj odšli na ogled časopisne hiše Gorenjski glas. V uro in pol dolgem obisku nas je predvsem zanimalo, kako nastaja časnik, kar so nam zaposleni na Gorenjskem glasu z veseljem predstavili. Spoznali smo proces dela in nastanka časopisa. Od 35 stalno zaposlenih in 40 zunanjih sodelavcev so se nam predstavili novinar, fotograf, lektor, tehnični urednik in komercialist, vsak izmed njih je na kratko opisal in povzel svoje zadolžitve pri nastajanju časopisa.
Gorenjski glas slovi kot najbolj bran slovenski regionalni časopis. Zaradi njegove resne informacijske note, neodvisnosti in verodostojnosti še danes uživa veliko mero spoštovanja in zaupanja med bralci. Kljub napovedim težkih časov za tiskane medije Gorenjskemu glasu še danes uspeva prepričati bralce k nakupu in branju časopisa in časopisnih prilog v tiskani obliki, o čemer pričajo visoke številke naklade. Naročniki časopisa prihajajo celo iz tujine, saj veliko Gorenjcev v tujini prebira Gorenjski glas in tako ohranja stik z aktualnim dogajanjem na Gorenjskem. Časopisno prilogo Kranjčanka prejme prav vsako gospodinjstvo v občini Kranj. Podobno je z ostalimi prilogami, ki jih Gorenjski glas izdaja res veliko: Jeseniške novice, Deželne novice, Kranjske novice, Loške novice, Loški glas, Viharnik …
Za omenjenim uspehom časopisa se skriva veliko dela in truda, ki ga prispeva prav vsak izmed zaposlenih, skupen cilj vseh je bralcem dvakrat tedensko ponuditi in predstaviti kar se da kakovostno aktualno dogajanje na Gorenjskem.
Postopek nastanka časopisa je dolgotrajen in zapleten proces, ki se začne pri kakovostnem novinarstvu z odhodom novinarjev na teren in njihovim pridobivanjem verodostojnih informacij s terena – in ne na spletu s prepisovanjem nepreverjenih informacij – pisanjem člankov, lektoriranjem in kasneje tehničnim urejanjem časopisa. Dijaki smo pri tem na zelo nazoren način dobili vpogled v delo celotne ekipe, ki mora za končni uspeh delovati usklajeno in povezano. Predstavljeno delo je bilo za večino izmed nas nekaj novega, zato je bil obisk zanimiv, obenem pa smo dobili vpogled v samo nastajanje časopisa, ki ga prej, zgolj kot bralci, nismo poznali.
Obisk smo sklenili z nagovorom direktorice Gorenjskega glasa Marije Volčjak, ki je nas mlade opozorila, da je novinarstvo kljub vsem naporom poklic, ki te s časoma prevzame in zasvoji , zato je novinarstvo zelo lep in zanimiv poklic, poslanstvo in način življenja, kateremu je tudi sama posvetila svoje življenje, za kar ji ni žal. Morda pa je prav omenjeni nagovor in celoten ogled časopisne hiše Gorenjski glas prepričal koga izmed dijakov k opravljanju novinarskega poklica v prihodnosti.
Po ogledu Gorenjskega glasa smo se odpravili še v center Korak, ki pomaga osebam po pridobljeni možganski poškodbi omogočiti čim kakovostnejše življenje. S pomočjo rehabilitacijskega programa poskušajo vsi zaposleni poškodovanim osebam vrniti življenje, kakršnega so imeli pred poškodbo oziroma čim bolj omiliti posledice poškodbe. Center Korak je zasebni zavod, ki pomaga poškodovancem med ponedeljkom in petkom, saj gre za dnevni center. Ob obisku smo se lahko seznanili z delom socialne pedagoginje, delovne terapevtke, psihologinje in fizioterapevtke. Vsaka izmed njih nam je predstavili svoje delo, ki je zaradi težkih in trajnih poškodb oseb pogosto zelo naporno in težavno. Opomnili so nas tudi na to, da prave težave za poškodovano osebo in svojce nastopijo šele po končani medicinski rehabilitaciji, kajti osebe pogosto ne morejo delati stvari, ki so jih opravljale pred poškodbo. S tem smo se tudi sami začeli bolj zavedati, kakšna vrednota je zdravje in zmožnost opravljanja dela, saj ljudje pogosto do poškodbe tega ne cenimo dovolj. V centru Korak je tako bilo mogoče spoznati mnoge težke zgodbe poškodovanih oseb in videti prizore, ki jih v šoli nismo navajeni, zato mislim, da bo omenjeni obisk centra ostal globoko v spominu dijakov in jih bo v nadaljnjem življenju opominjal na to, kako hvaležni smo lahko, da imamo možnost živeti življenje brez ovir in omejitev, in da se moramo, če se le da, izogibati situacijam, v katerih bi lahko tudi sami utrpeli poškodbe.

   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se