Jezik ni samo za sporazumevanje


09.04.2019

Kranjski gimnazijci na PEN-ovem večeru v Mestni knjižnici Kranj

 

Avtor: Domen Sajovic iz 3. f

 

V četrtek, 4. aprila 2019, je ob 18. uri v Mestni knjižnici Kranj potekal literarni večer, ki ga je organiziral Slovenski center PEN. Literarnega večera smo se udeležili tudi dijaki Gimnazije Kranj. Beseda je tekla o delu in pomenu PEN-a, vlogi pesnika in pisatelja v družbi, jezikih in literaturi na splošno.

Večer je vodil dr. Edvard Kovač, pridružili pa so se mu tudi zanimivi gostje iz Portugalske, Francije in Makedonije. Govorili so v francoščini, dr. Kovač pa nam je prevajal. Goste je dr. Kovač povprašal o njihovih literarnih začetkih in njihovem ustvarjanju, povedali pa so nam tudi, kaj jih navdihuje in kakšen pomen ima literatura v današnjih dneh. Sledilo je branje del v maternem jeziku gostov in nato še v slovenščini. Ob poslušanju smo bili pozorni na melodičnost, muzikalnost in zven različnih jezikov. Spoznali smo, kakšno vlogo v literaturi lahko igra jezik, in dr. Kovač je pri tem omenil še vlogo prevajalcev, ki poleg tega, da delo prevedejo, še sodelujejo in soustvarjajo z avtorjem. Dr. Kovač nas je nato povabil, da še sami preberemo lastne pesmi, te pa je nato prevedel v francoščino, da so jih razumeli še gostje.

Na koncu večera so nam gostje zaželeli še naprej uspešno ustvarjanje, dr. Kovač pa nas je povabil še k nadaljnjemu sodelovanju na dogodkih in prireditvah, ki jih bo organiziral Slovenski center PEN.

 

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se