»Ko šprintaš na polno moč, časa, da bi gledal na števec, ni.«


16.10.2019

Pogovor s slovenskim profesionalnim kolesarjem Luko Mezgecem. Z njim se je pogovarjala njegova nečakinja in kranjska gimnazijka Lenča Belehar iz 4. č.  

 

Avtorica: Lenča Belehar iz 4. č

 

Gimnazijo Kranj je v torek, 15. 10. 2019, obiskal slovenski profesionalni kolesar Luka Mezgec. Ko se je po dvanajstih letih vrnil na gimnazijo, se je z zanimanjem čudil, kako se je vse spremenilo. Povedal je, da si nikoli ni mislil, da bo kdaj lahko parkiral na dvorišču Gimnazije Kranj, in to poleg profesorjev. Luka je takoj začel obujati lepe spomine na svoja srednješolska leta med pozdravljanjem profesorjev. Nato ga je k pogovoru povabila Lenča Belehar iz 4. č in ga za začetek vprašala, kako je bilo z njegovim vstopom na gimnazijo. Povedal je, da se na kolo v prvem letniku še ni usedel, se pa je njegovo zanimanje za kolo prebudilo v drugem letniku. Svojo pot je začel kot gorski kolesar. Večkrat je osvojil naslov državnega prvaka, vendar ko je spoznal, da v Sloveniji gorski kolesarji nimajo velikih možnosti za svetovni uspeh, je gorsko kolo zamenjal za cestnega. Luka trenutno vozi za ekipo Michelton-SCOTT. Njegove najodmevnejše zmage v karieri so: zmaga na etapni dirki po Belgiji leta 2013, leto pozneje osvojitev Trsta na Giro'd Italia, sledi prvo mesto na etapi dirke po Kitajski v Pekingu, leta 2017 je osvojil naslov trikratnega državnega prvaka in letos je na dirki po Poljski zmagal kar dve etapi.

»Na tekmi podpora družine da veliko energije, zato se še posebej potrudim,« je povedal Luka Mezgec in se še pošalil: »Le premalokrat pridejo!« Sam pravi, da je v ciljni črti vedno pritisk. Zaveda se, da je v kolesarstvu zato, da zmaguje. »Če si prvi, je to plačilo za celotno ekipo.« Letos je postavil svetovni rekord v hitrosti pri šprintanju. Skozi cilj se je pripeljal z vratolomnimi 82 km/h. Na vprašanje o tem, kako razmišlja med šprintanjem je odgovoril: »Ko šprintaš na polno moč, časa, da bi gledal na števec, ni. Šprinta se lotiš 250 m pred ciljno črto, ne prej, saj telo tega ne bi zdržalo. Osredotočen si na konkurenco, paziš, kdaj boš zapustil zračni mehurček (zavetrje), da lahko kar najbolj izkoristiš zadnjih 250 m.« Priznal je, da ob svojih začetkih ni vedel, kako pomembno je taktiziranje. Navzven kolesarjenje deluje kot individualen šport, a je daleč od tega. »V ekipi vsak opravlja točno določeno nalogo. Ko pride do merjenja moči med najboljšimi kolesarji, o zmagi odloča taktika.« Dodal je še: »Manjše ekipe gredo v pobeg, da se pokažejo na televizijskem ekranu, opozorijo nase in tako zadovoljijo sponzorje. Večje ekipe gredo v pobeg iz taktičnih razlogov, da utrujajo pomagače. Če imajo zasledovalci v zadnjih 40 km do 4 minute zaostanka, se ubežnike splača loviti, sicer pa ne. Kolesarstvo je šah pri 180 srčnega utripa. Moj najnižji izmerjen srčni utrip je 34, najvišji pa 192.«

Luka smo vprašali še o zadnji poškodbi, ki ni bila obetajoča, a je bila rehabilitacija zelo uspešna in hitra. Na eni izmed zadnjih etap na dirki po Poljski je pri šprintanju prišlo do padca. Mezgec jo je s počeno medenico in izpahnjeno ramo odnesel najslabše. Zdravniki so mu prognozirali najmanj 3 tedne ležanja. Zanj je bila torej sezona zaključena. Izpustiti je moral zadnje etape na Poljskem in svetovno prvenstvo. A ker je bil »priden« in upošteval navodila zdravnikov, se je že po treh tednih lahko usedel na kolo. Ob tem nas je opozoril na zelo pomemboi stvar: »Počitek je pri športu ravno toliko pomemben kot trening, če ne še bolj.« Ko je bil Luka na zdravljenju, so mu zdravniki povedali, da je bistvena razlika med športniki in navadnimi ljudmi ta, da športniki po poškodbi zdravnike najprej vprašajo: »Kako hitro bom zdrav?«, ostale pa vedno zanima: »Koliko časa bom lahko na bolniški?«

Lenča se je ob pogovoru spominjala, kako si je njen stric v mladih letih rano po operaciji kile zalepil kar s sekundnim lepilom, saj ni mogel čakati na okrevanje. Luka je povedal, da je bil takrat mlad in neumen in da zdaj ne pomisli več na kaj takega, vesoljskega. Pogovor se je zaključil z načrti za prihodnost. Luka naslednjo sezono čakata 300 km dolga dirka Milan–San Remo in Tour de France.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se