Koliko stezic vodi iz Davče do Kranja?


20.06.2019

Občutki zmagoslavja in nepremagljivosti na težko pričakovani MEPI-odpravi

Avtorici: Iva Bostič iz 2. f in Taja Dagarin iz 2. e


Kot vsako leto smo se med 15. in 18. junijem mepijevci odpravili na težko pričakovano poskusno odpravo, ki smo jo skrbno načrtovali nekaj tednov prej. Letos nas je pot ponovno zanesla v Škofjeloško hribovje – kandidati na bronasti stopnji so hodili dva dni, na srebrni tri in na zlati štiri dni. Pot se je začela na parkirišču Tuškov grič pri smučišču Cerkno. Sprva je kazalo na dež, a se je k sreči hitro zjasnilo. Sledil je vzpon na Porezen, s katerega je prekrasen razgled na okoliške hribe in doline. Pot pa smo končali pri kmetiji Urh v Davči, kjer smo preživeli prvo noč. Ni pa šlo vse kot po maslu, saj smo že prvi dan malo zašli s poti in na cilj prispeli z rahlo zamudo. Na cilju smo si postavili šotor in skuhali večerjo, za katero smo potrebovali kar veliko časa, saj gorilniki niso tako zmogljivi kot domači štedilniki. Nato smo zakurili ogenj, ki nas je prijetno grel v hladni noči, večerno druženje pa je popestril krst novopečenih mepijevcev.
Drugi dan smo polni energije nadaljevali pot mimo samotnih kmetij v Davči in nato smo se spustili v dolino Selške Sore. Izmed številnih poti do smo na svojo žalost izbrali napačno, zato smo se v dolino spustili po grapi, a na koncu le prišli živi in zdravi v dolino Selške Sore. Tam smo naredili daljši postanek, natočili svežo vodo ter s pomočjo zemljevida in kompasa določili svojo naslednjo točko. Najzahtevnejša etapa tega dne pa je bil vzpon do vasi Ravne pod Ratitovcem. Ne, nismo se vzpeli prav na najvišjo goro Selške doline, a smo vseeno izkusili trdno moč živcev in motivacije. Skupinski duh in vztrajnost sta bila tista, ki sta nas pripeljala do cilja; ob štirih popoldne smo si že postavljali šotor pred lovsko kočo v vasi Prtovč, kjer smo preživeli drugo noč. Zvečer smo kartali, peli ob spremljavi ukulele in se družili brez signala na telefonih.
Naslednje jutro je sledil še zadnji dan odprave za mepijevce srebrne stopnje. Bilo je težko začeti, saj smo bili že utrujeni od prejšnjega dne, na nogah smo imeli polno žuljev in nahrbtniki so se nam zdeli težji. Naša končna točka so bile Topolje v občini Železniki. Sprva smo se s Prtovča odpravili po makadamski cesti mimo planine Klom, nato pa smo se skozi Mrzlo dolino spustili do Dražgoš. Pot smo nadaljevali do cerkve sv. Jedrt v Zgornjih Lajšah in tam imeli daljši postanek. Sledilo je le še nekaj kilometrov do vasi Topolje, kjer se je naša odprava zaključila. Na cilju smo končno lahko odvrgli nahrbtnik z opečenih ramen in se s steklenico vode sesedli na tla. Kmalu je utrujenost zamenjalo nepopisno veselje ob spoznanju, da smo odpravo uspešno opravili. S spremljevalkama prof. Katarino Škufca in prof. Patricijo Veldin smo se pogovorili o poti zadnjih treh dni – predvsem o tem, kakšna se nam je zdela odprava, kaj nam je bilo všeč in kaj ne, kako smo delovali kot skupina, kaj bi spremenili in kako nam je uspelo izpeljati namen odprave.
Poskusna odprava je bila nepozabna. Vreme nam je šlo na roko, večino časa je sijalo sonce, pa spet ne preveč, saj bi bilo sicer v teh dolgih dneh prevroče. Drugi dan nas je presenetila manjša ploha, ki pa nam ni povzročala večjih težav. Kar nekaj trenutkov je bilo, ko smo lahko občutili zmagoslavje in nepremagljivost, ko smo končno prispeli na vrh in se ponosno zazrli v dolino pod sabo. Uživali smo v razgledih in se ob tem zavedali, da je bilo vredno in da smo s skupino skupaj premagali ovire, ki so se zdele se tako nepremagljive. Kljub temu da je bila pot naporna in orientacijsko zahtevna, smo jo vsi uspešno premagali in ob tem pridobili nekaj izkušenj za končno odpravo septembra v naslednjem šolskem letu.

   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se