Kranjski gimnazijci pišejo, pišejo, pišejo …


17.05.2019

Gimnazija Kranj je v pričakovanju dijaškega literarnega zbornika Vnetljivo.

 

Avtor: Erazem Baškovec iz 4. d

 

Dijaka Gimnazije Kranj, Kaja Magovac in Erazem Baškovec, ki se redno udeležujeva krožka za ustvarjalno pisanje, sva s svojimi pesmimi sodelovala tudi na nekaterih natečajih. Slednjih je nemalo (Župančičeva frulica, Mala Veronika, Kranjske Vaje, Antologija mladih pesnic in pesnikov/pisateljic in pisateljev Vračanja, Urška, Pesniška olimpijada in mnogi drugi), saj razna kulturna društva in ustanove želijo spodbuditi ustvarjalnost pri mladih in se zavzemajo za to, da mladi razvijejo svoj talent za pisanje, to pa dosežejo ravno z objavljanjem razpisov in natečajev. Mladi literarni ustvarjalci lahko pošljejo svoje izdelke, v zameno pa dobijo koristne povratne informacije, in če si po mnenju žirije to zaslužijo, tudi nagrade.

Tudi midva s Kajo, tako kot drugi ustvarjalci, ki smo se spoznali prav na krožku ustvarjalnega pisanja, kjer se seznanimo z raznimi razpisi in natečaji, sva se na nekaj od njih prijavila, kar se je lepo obrestovalo. Kajino pesem Rdeč kuli, za katero smo dijaki lahko glasovali, je na natečaju Mala Veronika žirija nominirala v peterico najboljših poslanih pesmi, medtem ko sem sam dobil priznanje strokovne žirije natečaja za najboljši srednješolski haiku, s tem ko so se odločili nagraditi dva moja haikuja. Seveda pa so zavidljive rezultate dosegali tudi drugi dijaki (dijakinja Hana Bujanović Kokot je prejela Grossmannovo nagrado za najboljši sinopsis med dijaki srednjih šol, Julija Vrtar pa je bila na natečaju Urška izbrana za eno izmed treh s področja Gorenjske, ki se bodo to udeležili končne prireditve z dijaki ostalih regij v soboto, 18. 5. 2019). Sama pa sva se odločila deliti sicer še ne dolgoletne izkušnje in misli o svojem individualnem stiku s pesnjenjem in z literarnim ustvarjanjem na splošno.

 

Želja po besednem ustvarjanju je zame po eni strani prišla povsem nenadejano, po drugi strani pa je bila dokaj logična. Zaradi preobilja besed, ki so napolnjevale moje življenje, bodisi v obliki izgovorjenih besed bodisi v obliki neizrečenih misli – teh slednjih je bilo (kot sicer pri vsakem človeku) največ – sem čutil naravno potrebo, da ločim med vsakdanjim, praktičnim ter nepomembnim in onim drugim, morda pomembnim, morda lepim, vsekakor pa v nekem neizrekljivem smislu posebnim. Čeprav to ne pomeni, da ni bilo vsemu, kamor sem kanil črnilo in temu rekel »pesem ali nekaj takega«, prizanešeno s pogrešljivostjo in dvomom o pomenu ustvarjenega. Včasih je zame pisanje le miselna vaja, spet drugič privzame vlogo zlatega teleta, le da se jaz ne spomnim nobene obljubljene dežele – pojem cilja mi je tuj. Tako se včasih iz čistega užitka pomudim v bordelu, imenovanem Poezija, čeprav mu nekatere stranke po domače rečemo kar Ustvarjanje, le toliko, da dam kreatorsko slo iz sistema.

 

Sonet je zame lep majhen svet, zunaj katerega je le gosta megla, mešanica svobode in grozeče neznanega; tja grem le redko, če sploh kdaj. Rad se zabubljam v haikuje, čeprav rezultat tega početja ni nujno metulj. Rad pišem, ne da bi vedel, kje je konec. Čeprav me to včasih živcira. V tistih trenutkih sem najbolj spontan prav v svoji nejevolji. To so trenutki, ko se Ustvarjanje dvigne nad svojega činitelja. Zato sam težko vem, kdaj sem prišel do zadnje postaje. Morda se vse skupaj poveže v en velik krog in se pravi pomen ustvarjanja ne skriva v neki končni točki. Toda mordaváti je lahko. In ko imam tega dovolj, grem pogledat, kaj je onkraj megle.

 

Erazem Baškovec iz 4. d

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mislim, da v življenju vsake toliko časa nujno moramo spremeniti način gledanja na stvari. Postaviti se moramo v novo situacijo, pogledati svet skozi nove oči in si nekako razširiti obzorja. Življenje mine hitro, zakaj bi ga preživeli izoliranega od izkušenj, če pa lahko naredimo veliko več? To je moj cilj – nabrati čim več izkušenj. Ustvarjanje je dragocena izkušnja in vesela sem, da sem se nekega dne odločila, da bom svoje občutke pretvorila v besede in jih razmetala po papirju. To rada delam, zabavno je vleči misli iz kaosa in jih oblikovati v nekaj vidnega in resničnega. Čeprav se včasih še vedno tresem od strahu ob misli, da bi morala svoje verze prebirati le enemu človeku (kaj šele skupini ljudi), sem odločna, da bom svoje pesmi zalučala v svet, pa naj bo, kar bo. Vedno znova se ustrašim kritike in čeprav sem večkrat že skoraj vrgla puško v koruzo, se je vedno našel kakšen izgovor. Najpogosteje pomislim na osebe v svojem življenju, ki mi tega niti slučajno ne bi dopustile. Globoko v sebi pa vem, da še dolgo časa ne bom obupala, ker gojim preveč upanja. Upam, da se bo moja poezija na kakršenkoli način dotaknila nekoga, vzbudila nekaj ali postala navdih. Nimam nobene ideje o tem, kako bi moral delovati svet, in nimam nobenega pomembnega sporočila, ki ga svet nujno mora slišati, dovolj mi je že samo to, da si en človek vzame minuto za razmislek in razume, kaj hočem s pesmijo povedati. Veliko mojih pesmi je nastalo iz same frustracije. Včasih se počutim, kot da se z možgani bojujem za par verzov, ko mi pa uspe napisati nekaj, na kar sem ponosna, se pa v meni naseli mir. Pisanje je zame kot nekakšna katarza, kot spomladansko čiščenje glave. Včasih stikam po najbolj skritih, zaprašenih kotičkih svoje lobanje, da najdem nekaj, kar mi je popolnoma tuje in kar lahko uporabim na naslednjem sestanku s kemikom. Pogosteje kot ne pa k mizi prinesem kaj, kar se mi je že dolgo spletalo v mislih, kakšno brezzvezno besedno zvezo ali pa fotografijo, ki jo hočem prenesti v besede. Včasih mi uspe, včasih ne. Ampak to je ta proces, pri katerem niham med dvema ekstremoma, pišem neutrudno in brez premora, besede kar poplavljajo papir ali pa ure in ure poskušam najti kapljice črnila v puščavi.

 

Kaja Magovac iz 2. e

 

Tako najina dela kot tudi dela številnih drugih dijakov Gimnazije Kranj (pesnikov, pisateljev in ilustratorjev), ki se izražajo v pisani besedi, pa lahko najdete v letošnjem literarnem zborniku Gimnazije Kranj Vnetljivo, ki izide v torek, 28. 5. 2019, zato vas obenem v imenu vseh, ki smo sodelovali pri njegovem nastanku, vabim na prireditev ob njegovem izidu v šolski knjižnici Gimnazije Kranj ob 13.10.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se