Mladi pripravljeni na svet in modro-rumeni psi


17.05.2019

Mepijevci kranjske gimnazije so se na mepijevem urbanem plemenu srečali z angleškim princem Edwardom, grofom Wesseškim

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a
Fotografija: Rok Rakun, Neža Tretnjak, Patricija Brezar in Taša Križnar 


Slovenijo je 14. in 15. maja obiskalo njegovo kraljevo veličanstvo princ Edward, grof Wesseški, ki ga je k nam povabil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Udeležil se je več dogodkov, na nekaterih pa so bili prisotni tudi naši dijaki. Z njim so na MEPI Urban Tribeu uspeli poklepetati in se rokovati mepijevci Hana Grobovšek, Gašper Košir ter Job Stopar, mlada veleposlanica Lana Grbić ga je spoznala na Queen's Birthday Party, Hana Bujanović Kokot pa ga je spoznala na zgoraj navedenih dogodkih in na konferenci neformalnega učenja World Ready for Jobs of the Future.

Zahvala za uspešno izpeljano MEPI urbano pleme gre tudi profesorjem Katarini Škufca, Urši Petrič, Mariji Štemfelj, Matjažu Pertotu, kemijski ekipi in mepijevcem, ki so pomagali s postavitvijo šotorov in organizacijo delavnice, in Gaji Nemanič, ki je povezovala protokolarni del dogodka v Tivoliju.

Princa Edwarda sem ta teden videla trikrat in vsakič v popolnoma drugačni luči. V času svojega gostovanja v Sloveniji, ki so ga poimenovali Friends: Slovenia and United Kingdom, se je namreč udeležil treh dogodkov, na katerih smo bili prisotni tudi mepijevci in mlade veleposlanice. Najbolj me je nasmejal odziv enega izmed mepijevcev, ki je po obisku prišel do mene, me ves prestrašen pogledal v oči, potem pa se nasmehnil: »Saj je … navaden človek.« Menim, da je prav to tisto, kar me je pri njem najbolj navdušilo. Nasmejanost in klepetavost – z udeleženci je postal in se pogovoril s prav vsakim, dokler niso bili nestrpni že vse uradno spremstvo in novinarji okoli njega. Preprostost, ko je na presenečenje vseh zakorakal pod šotor, kjer so se mladi udeleževali delavnic in brez obotavljanja stopil naravnost v blato. Suknjiču, čevljem navkljub, je naredil korak naprej v premočeno, shojeno in popolnoma blatno tivolijsko travo, da bi lahko govoril z udeleženci. In njegove kravate. Morda o tem ne bi smela govoriti, ni dovolj uradno, ampak to je stvar, ki me je pri njem navdušila najbolj. Mačja rdeče-modro-bela kravata, ki jo je nosil v torek in pasja rumeno-modra, v kateri smo ga lahko videli v sredo. Kako malo je potrebno, da izstopaš. Da si del mladih, ki jih zastopaš. Da si hkrati njegovo kraljevo veličanstvo in »navaden človek«. Pripravljen na svet, del njega.

V torek je skupaj z britansko ambasadarko Sophie Honey na ljubljanskem gradu gostil Queen's Birthday Party, ki je tokrat sprejel nekaj več kot petsto gostov, med njimi tudi MEPI nacionalni urad, zdajšnje in nekdanje mepijevce, ki so k programu največ doprinesli, in mlade veleposlanice. Tako smo se tam s princem srečali tudi nekateri dijaki naše šole; če nam ga je uspelo ujeti v gruči, ujeti njegovo dlan. Dogodek je bil namenjen druženju pomembnejših slovenskih osebnosti, ki sodelujejo z Veliko Britanijo, in je bil za vse ambiciozne dijake, ki so se ga imeli priložnost udeležiti, neverjetna priložnost. Sreda se je začela popolnoma drugače in najbolj delavni so se v Tivoliju kljub dežju zbrali že ob šestih zjutraj. Dogodek so organizirali mepijevci, ki so ga naslovili MEPI urbano pleme, na njem pa so se družili mepijevci iz vse Slovenije. Kasneje se je takoj izpod dežja preselil v Grand hotel Union, kjer je potekala konferenca na temo neformalnega učenja z naslovom Pripravljeni na poklice prihodnosti, ki so se je udeležili odmevni mepijevci, MEPI mentorji in MEPI nacionalni urad ter podjetja, ki so bila izbrana kot tista, ki lahko mladim skozi neformalno učenje doprinesejo največ. Na okrogli mizi so sodelovali njegova kraljeva visokost princ Edward, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, sekretarka Ministrstva za izobraževanje, zdravje in šport Martina Vuk in ravnatelj Gimnazije Celje – Center Gregor Deleja, ki MEPI predstavlja tudi na drugih izobraževanjih. Vsi udeleženci so ob zaključku podpisali manifest #worldready, s katerim so potrdili, da so pripravljeni sodelovati pri izboljšavi neformalne izobrazbe, nujene mladim v Sloveniji.

Sem v sredo zvečer vsa izmučena obležala v postelji kljub šolskim obveznostim, ki so me čakale naslednji dan (in sem jih opravila zjutraj)? Ja. Sem vsake toliko na dogodkih potožila o neprespanosti in mrazu? Ja. Sem vsakih pet sekund konference pogledovala k svojim stopalom, boječ se, da smrdijo po pohodnih čevljih, ki sem jih imela obute pol ure prej? Oh, ja. Bi vse skupaj ponovila? Zagotovo. Pa ne zato, ker bi spoznala princa. Ja, vsak dogodek posebej se mi je zdel kot nagrada, urbano pleme še posebej, saj je MEPI tokrat nagradil ne le zlatnike, ampak prav vsakega za to zaslužnega udeleženca in to naj jim pomeni spodbudo za naprej, dokaz, da je to, kar delajo prav, in željo po nečem večjem, kar lahko prav zagotovo dosežejo. Spoznala sem nove ljudi, začutila adrenalin organizatorjev okoli sebe in pritisk vseh protokolov, se uspela za trenutek celo sprostiti, predvsem pa sem se počutila kot del skupnosti, počutila sem se delovno, koristno, uspešno. Pomembno. Počutila sem se pripravljena na svet.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se