Mladi veleposlanici sta kranjski gimnazijki Lana Grbić iz 3. f in Evelina Stare iz 3. č


16.05.2019

Na natečaju Mlade veleposlanice je sodelovalo sto dijakinj iz slovenskih gimnazij, izbranih je bilo deset.

 

Avtorica: Lana Grbić iz 3. f

 

9. maja 2019 se je na Ministrstvu za zunanje zadeve odvijal otvoritveni dogodek natečaja Mlade veleposlanice. Na natečaju je sodelovalo sto dijakinj iz slovenskih gimnazij. Izbranih je bilo tistih deset mladih veleposlanic, ki so napisale najboljši esej na temo »Zakaj je pomembno, da je več žensk aktivnih v mednarodni skupnosti in v mednarodnih odnosih, vključno z diplomacijo?«. Z naše gimnazije sta bili izbrani dve dijakinji, Lana Grbić iz 3. f in Evelina Stare iz 3. č razreda. Oba eseja objavljamo.

 

Zakaj je pomembno, da je več žensk aktivnih v mednarodni skupnosti in v mednarodnih odnosih, vključno z diplomacijo?

Avtorica: Lana Grbić iz 3. f

 

Danes, 12. februarja 2019, razmerje žensk na položajih odločanja na vseh ravneh evropskih organov ni niti blizu 49,5 % razmerja celotne svetovne populacije, ki jo te predstavljajo. Razlogi za to so jasno vidni skozi leče zgodovine in tudi sedanjosti. »​Politika je moška dejavnost, v kateri ženske, ki fizično in psihično težje prestajajo stresne situacije, nimajo mesta na vodilnih položajih. Poleg tega dvakrat več časa namenijo družini in otrokom. Če že zberejo pogum za kandidaturo, zaradi tradicionalnih okovov ne bodo nikoli zbrale finančnih sredstev in podpore za zmago.« ​Tako mišljenje je razlog za nastalo situacijo in z njo hkrati priložnost, da kot moderna družba glede tega odločno ukrepamo. Imamo srečo, da že obstajajo in vladajo odločne ženske, npr. Angela Merkel in Christine Lagarde, ki z močnimi stališči nasprotujejo obstoječemu stanju. Hkrati je zgornje mišljenje z vidika napredne znanosti popolnoma napačno. Posplošitev, da se ženske pod pritiskom zlomijo, moški pa ostanejo zbrani, sta ovrgli nevrološki raziskavi iz let 2009 in 2012, ki razkrivata, da so moški pod časovnimi, moralnimi ali drugimi oblikami pritiska nagnjeni k tveganim odločitvam. Z zvišanjem krvnega pritiska in ravni kortizola njihov pogled na stvari postane ozko usmerjen na želeni končni cilj, ki je po navadi odvisen od ene ali dveh velikih in tveganih odločitev. Na svojo odločitev so pripravljeni staviti več kot po navadi. Nasprotno ženske pod pritiskom nerade tvegajo. Izkazalo se je, da odločitev še temeljiteje premislijo kot ob normalnem delovanju. Podzavestno se odločajo za več manjših, vendar verjetnejših zmag.

Podroben in širok premislek žensk, ki sprejemajo celostne odločitve o kompleksnih problemih, omogoča, da se skrbno ozrejo tudi na mnogokrat pozabljene, marginalne skupine in posameznike, katerih dobrobit pogosto ni glavni interes odločanja moških. S tem dosežejo, da lahko ljudje s socialnimi, finančnimi ali fizičnimi ovirami dosežejo enako pozornost kot ostala populacija.

Sama treniram karate, ki je pogosto razumljen kot moški šport. Tu imam kot ženska priložnost podirati stara prepričanja in s svojimi uspehi na novo pisati pravila – pravila, v katerih spol posameznika ni niti zanemarljiv niti diskriminacijski dejavnik, ampak dodana vrednost, ki nepogrešljivo pripomore k ustreznim odločitvam na poti do zmage.

Za preudarno, demokratično in pravično odločanje so potrebni strokovnjaki obeh spolov. Samo s spodbujanjem povečanja števila žensk na vodilnih položajih lahko računamo na medsebojno uravnoteženost, ko pride do napetih in stresnih situacij.

 

Viri

Mather M, Lighthall nr. Both risk and reward are processed differently in decisions made under stress (2012).

Van den Bos, R. Stress and decision-making in humans: performance is related to cortisol reactivity, albeit differently in men and women (2009).

 

Zakaj je pomembno, da je več žensk aktivnih v mednarodni skupnosti in v mednarodnih odnosih, vključno z diplomacijo?

Avtorica: Evelina Stare iz 3. č

 

"Če bi radi, da vam nekaj razložijo, prosite moškega. Če bi radi, da bi bilo nekaj narejeno, prosite žensko," so pronicljive besede Margaret Thatcher. Zgodba žensk v svetovni in slovenski zgodovini je zgodba o bojevitosti, potlačenih krivicah, žilavosti in pogumnih srcih. Kljub tisočletni zatiranosti žensk so v zgodovino vpisana marsikatera ženska imena, ki so s svojo delovno vnemo in feministično usmerjenostjo pripomogle k današnji razvitosti sveta. Iz antičnih časov sta najbolj odmevni imeni Nefretete in Kleopatra; slednja je v šahu držala celo enega izmed najvplivnejših moških tistega časa, J. Cezarja. Ena izmed kasnejših ženskih revolucionark je tudi Ivana Orleanska, ki je s svojo hrabrostjo Francijo osvobodila angleške nadoblasti. Da se je lahko pridružila vojski, je šla celo tako daleč, da si ji ostrigla lase in se preoblekla v moškega; to podpira dejstvo, da smo ženske za dosego svojega cilja pripravljene storiti popolnoma vse.

Politično emancipirani ženski v politiki sta bili kraljica Elizabeta I. in Katarina Velika, ki je veljala za zelo uspešno, vendar je zaradi tega pridobila sloves hladne izkoriščevalke in brezobzirne vladarice, kar je velika krivica, saj je moškemu s takimi lastnostmi rekli popoln kralj, odločni ženski pa avtomatsko, da je brez čustev in nematerinska.

Posledica sufražetk je definitivno tudi umetnica Coco Chanel, ki je ženskam s svojo mentaliteto, izraženo skozi kreacije, vrnila svobodo in samozavest. Za svoja dejanja se ni opravičevala in je, podobno kot Audrey Hepburn, veliko svojega življenja žrtvovala za obči blagor.

Mislim, da je v zgodovini dovolj fizičnih dokazov, da smo ženske lahko prav tako ali pa še celo bolj uspešne kot moški in da smo ne gledena  preteklo delovanje v različnih taborih (liberalnih, socialnodemokratskih, krščanskih ...) sposobne stopiti skupaj in iti v akcijo. Smo prav tako lahko materinske in čustvene, čeprav zaradi marsikaterih dejavnikov (npr. službe na visokem položaju) delujemo introvertirano in nedosegljivo.

Zavedanje o enakopravnosti žensk se je nepopisljivo izboljšalo, vendar se na nekaterih področjih še vedno zazna priokus pretekle mentalitete. Verjamem, da bi še večja vključenost žensk v svetu prinesla le razvoj in napredek. Kot je rekla Marlyn Monroe: “Ženske se morajo naučiti, da jim nihče ne podari moči; moraš si jo vzeti.

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se