»Močno sem presegel vsa, tudi svoja najvišja pričakovanja.«


17.06.2019

Kranjski gimnazijec Tevž Lotrič iz 3. h je osvojil zlato medaljo in peto mesto na Evropski fizikalni olimpijadi.

 

Avtor: Maks Klemenčič iz 3. h

Fotografiji: Nataša Kne, prof.

 

Na začetku junija se je pet dijakov Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Kranj in Gimnazije Škofja Loka udeležilo Evropske fizikalne olimpijade (EuPhO). V absolutni konkurenci 170 dijakov iz 35 evropskih in gostujočih držav so vsi dosegli vrhunske rezultate. Dosegli so dve zlati, eno srebrno in eno bronasto medaljo. Kljub temu da so se vsi odrezali odlično, je za nas še posebej pomemben dijak Gimnazije Kranj Tevž Lotrič iz 3. h. Najbolje, da svoje izkušnje predstavi kar sam.

Katero nagrado si osvojil in na katerem tekmovanju?

Osvojil sem zlato medaljo na Evropski fizikalni olimpijadi (EuPhO) in skupno 5. mesto. Na olimpijadah iz znanja praviloma zlato medaljo dobi dvanajstina tekmovalcev. Na olimpijadi je tekmovalo 170 dijakov iz 35 evropskih in malo manj evropskih držav. Da dosežek postavimo v malo perspektive, smo Slovenci na mednarodna fizikalna tekmovanja poslali že več kot 150 tekmovalcev, a smo do letos osvojili le dve zlati medalji. Letos smo prejeli kar dve – poleg mene še dijak Gimnazije Bežigrad Marko Čmrlec.

Koliko časa si se pripravljal na olimpijado?
Prav za olimpijado sem se pripravljal od konca aprila, ko sem se uradno uvrstil v ekipo. Od takrat sem skoraj vsak dan vsaj nekaj ur reševal teoretične naloge s starih olimpijad ali pa bral kaj v povezavi s fiziko. Zadnjih nekaj tednov smo imeli z ekipo nekaj skupnih priprav v Ljubljani pod organizacijo DMFA Slovenije. Rešil sem tudi nekaj starih eksperimentov, da bi bil čim bolje pripravljen na tekmo. Res pa je, da sem se že celo leto malo pripravljal, saj se v enem mesecu ni mogoče naučiti dovolj fizike za tako uvrstitev.

Kakšni so bili tvoji cilji pred olimpijado in ali si jih dosegel?

Evropska fizikalna olimpijada je znana po tem, da so naloge zelo težke – nihče še ni pisal več kot 75 %, lansko leto je bila meja za bronasto medaljo, ki jo prejme boljša polovica tekmovalcev, 21 %. Ker so naloge tako težke, se pogosto zgodi, da kot tekmovalec nimaš pojma, kaj naj bi delal ali računal. Zato nisem pričakoval veliko, a vedno se mi je zdelo, da lahko ujamem vsaj bronasto medaljo. Najprej smo imeli eksperimentalni del, ki mi je šel presenetljivo dobro in potem sem začel upati na srebrno medaljo (torej najboljša četrtina). Naslednji dan mi je šla teorija še bolje in po njej sem dobil občutek, da bom mogoče zelo blizu zlate medalje. Naslednji dan smo imeli moderacijo, kjer se s svojimi ocenjevalci prerekaš glede števila točk, ki si jih zaslužiš. Tudi ta mi je šla dobro in po poizvedovanju o točkah pri ostalih tekmovalcih sem imel vedno boljši občutek, dokler nisem na končni prireditvi prejel zlate. Brez pretiravanja lahko rečem, da je bila olimpijada uspeh in da sem močno presegal vsa, tudi svoja najvišja pričakovanja.

Kakšni so bili odzivi domačih in prijateljev?

Novica o dosežku se je širila nepredvideno hitro, tako da so, preden sem prišel domov, vsi že vedeli zanj. Vsak, s komer sem se pogovarjal, je bil presenečen nad mojim dosežkom.

Kako velik izziv ti je olimpijada predstavljala?

Večina izziva je bila sama pot do olimpijade. Že lansko leto sem se skoraj uvrstil v ekipo, a mi ravno ni uspelo. Zato sem se letos odločil, da se bom čim bolj potrudil. Celo leto sem v prostem času občasno prebiral knjige, tako da sem bil res pripravljen. Državno izbirno tekmovanje sem pisal dovolj dobro, da sem se uvrstil v ekipo. Na olimpijadi sem hotel videti, kam se uvrščam ne le v Sloveniji, ampak v »razširjeni« Evropi. Samo tekmovanje ni bilo preveč hud izziv, saj sem vedel, da sem se s pripravami potrudil, kolikor se je dalo in bi bil v vsakem primeru zadovoljen z rezultatom.

Kakšne načrte in cilje imaš za naprej?

Najprej se bom poleti udeležil še dveh olimpijad – mednarodne fizikalne olimpijade (IPhO) v Tel Avivu v Izraelu in mednarodne matematične olimpijade (IMO) v Bathu v Angliji. Glede matematične olimpijade ne vem, kaj pričakovati, na fizikalni pa spet ciljam na medaljo – upam, da vsaj srebrno. Tu je posegati po najvišjih mestih nekoliko težje zaradi hude konkurence iz ZDA in Kitajske.

Za naprej pa se nameravam letos poleti še dokončno odločiti, če bom študiral doma ali v tujini. Upam, da na olimpijadah dosežem še kakšen uspeh, da bom imel čim večje možnosti pri pridobivanju štipendij in sprejemih na prestižnejših univerzah, če se za to odločim.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se