Obiskali najlepše kraje Notranjske in Dolenjske


07.10.2021

Jesenska ekskurzija 3. letnikov je dijakom med drugim razkrila jamski svet, snežniški grad in kočevsko zgodovino

 

Avtorica: Mia Jočić iz 3. b

 

V torek,  21. 9. 2021, smo dijaki tretjega letnika obiskali Notranjsko in Dolenjsko ter si ogledali nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti. Najprej smo se zapeljali čez Ljubljansko barje in preko Planinskega polja do prve destinacije – Rakov Škocjan. Tam je nekoč bila kraška jama, a je zaradi udora njenega stropa ostal le obod. Tako sta nastala Veliki in Mali naravni most. Po gozdu smo se sprehodili do slednjega, potem pa po skalnatem klancu nižje do reke, da smo si ga ogledali še od spodaj. Z mostu smo v globino metali kamenčke, da bi izračunali njegovo  višino. Meritve nam niso najbolje uspele, a nam internet lahko pove, da je visok 42 metrov [1].

Vrnili smo se na avtobus in se odpeljali preko Cerkniškega polja do gradu Snežnik. Ta je bil zgrajen že v 11. stoletju, v 13. pa se je vanj vselila prva družina – gospodje Snežniški. Za njimi se jih je zvrstilo precej, danes pa je tam razstavljeno pohištvo zadnje družine, ki je tam domovala v drugi polovici 19. stoletja. Notranjost s številnimi  lovskimi trofejami in sobe  z umetelno izrezljanim pohištvom so nam slikovito približale življenje grajske gospode v času Desetega brata. Poleg bivalnih prostorov so gospodarji imeli tudi učilnico za otroke, ki je kasneje postala plesna dvorana, knjižnico in poročno dvorano.

Pred vodenim ogledom  Križne jame smo se preobuli  v škornje, nato pa se sprehodili po jami do vode in se po njej malce zapeljali s čolnom. Med vračanjem proti izhodu smo si ogledovali kapnike in rove, videli lobanjo jamskega medveda, kakršni so pred zadnjo poledenitvijo hodili prezimovat v jamo. Na štirih nogah so bili visoki toliko kot človek in tehtali so približno 1,2 tone. V jami danes živi 60 vrst živali, večina je vodnih. Jama pa ima tudi redne živalske obiskovalce – je druga največja netopirska spalnica v Sloveniji.

Po kosilu v Ribnici smo se ustavili še v pokrajinskem muzeju v Kočevju. Tam smo si ogledali kratek predstavitveni film o Kočevskem, ki je bilo dolga stoletja nemški jezikovni otok. Bili smo tudi v prostoru, kjer se je med drugo svetovno vojno zbral kočevski zbor; na steni je še danes napis ˝Narod si bo sodbo pisal sam˝ z luknjami, ki so jih pustili streli Nemcev ob zasedbi kraja. Ogledali smo si še razstavo o Kočevarjih in se odpravili na krajši ogled mesta. Po dolgem in poučnem dnevu smo se odpeljali nazaj v Kranj, bogatejši za nova spoznanja in polni lepih vtisov.

 

[1] https://www.notranjski-park.si/narava/naravne-znamenitosti/rakov-skocjan

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se