Obiskali smo Strasbourg


28.01.2020

Kranjske gimnazijce je sprejel slovenski evropski poslanec dr. Milan Brglez.  

 

avtorici: Janja Jesenko in Žana Demšar

fotografije: Matej Aleksov 3. a in Jan Meglič 3. c

 

Med 15. 1. 2020 in 18. 1. 2020 se nas je deset dijakov Gimnazije Kranj pridružilo dijakom Gimnazije Vič, Gimnazije Škofja Loka in Gimnazije Ledina na strokovni ekskurziji v Strasbourgu. Dolgo pot smo začeli v sredo zvečer in se polni navdušenja odpravili proti našem prvem cilju Evropskemu parlamentu, kamor smo prišli v četrtek zjutraj. Po poti nas je spremljala Jana Arbeiter, asistentka dr. Boštjana Udoviča, profesorja na oddelku za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede. V evropskem parlamentu nas je sprejel slovenski poslanec dr. Milan Brglez. Predstavil nam je zgodovino Evropske unije, delovanje parlamenta in naloge evropskih poslancev. Nato nam je, s svojega vidika, odgovoril na naša zastavljena vprašanja. Imeli smo tudi priložnost poslušati sejo parlamenta. Popoldne smo si ogledali znano katedralo Notre Dame de Strasbourg, katere zvonik je eden najvišjih na svetu, v stolnici pa smo občudovali astronomsko uro.

V petek smo obiskali Svet Evrope. Svet Evrope ni institucija Evropske unije, zato ga ne smemo zamenjevati z Evropskim svetom ali s svetom Evropske unije. Svet Evrope je mednarodna organizacija, ki jo sestavlja 47 držav, ustanovljena je bila leta 1949. Članica Sveta Evrope lahko postane vsaka evropska država pod pogojem, da jamči človekove pravice in temeljne svoboščine. Leta 1950 je Svet Evrope sprejel Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, na osnovi katere je bilo ustanovljeno Evropsko sodišče za človekove pravice. V Svetu Evrope sta nas sprejela gospa Tjaša Pečan, namestnica slovenskega veleposlanika v Svetu Evrope in gospod Helmut Hartman, pravni svetovalec v Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Svetu Evrope. Strokovno sta odgovarjala na vprašanja, ki smo jih zastavljali. Po obisku smo se sprehodili po parku I'Orangerie in srečali štorklje, ki so simbol Alzacije in pozimi ne odletijo na jug. Mesto pa smo si ogledali še z drugega vidika, ko smo se z ladjico peljali po kanalih reke Ill, ki teče po samem središču Strasbourga. Proti večeru smo uživali v lokalni nemški hrani, saj je bilo to mesto dolga leta pod nemško upravo.

Zadnji dan smo si ogledali še prvo nacistično koncentracijsko taborišče v Dachauu na zgornjem Bavarskem, kjer smo spoznali avtentične vtise življenjskih razmer jetnikov.

Za celotno izkušnjo smo zelo hvaležni evropskemu poslancu dr. Milanu Brglezu, profesorju Boštjanu Udoviču, organizatorju ekskurzije, njegovi asistentki gospe Jani Arbeiter, ki nam je med obiskom institucij in po njem podrobno razložila njihovo delovanje. Zahvala velja tudi vsem profesorjem, ki ste se z nami udeležili ekskurzije.

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se