Okolje, varnost, migracije in prihodnost Evrope


08.04.2019

Kranjska gimnazija med ambasadorkami Evropskega parlamenta.

 

Avtorica: Vida Babič iz 2. f

 

Pod okriljem Evropske unije smo se Manca Kejžar iz 2. c ter Klara in Vida Babič iz 2. f pod mentorstvom prof. Patricije Veldin skupaj z dijaki iz različnih slovenskih šol ambasadork Evropskega parlamenta odpravile v Francijo, natančneje v Strasbourg.

Po večurni vožnji smo okoli tretje ure popoldne prispeli v mesto, kjer zaseda Evropski parlament. Ogledali smo si  center mesta, vodiči po znamenitostih pa smo bili kar dijaki sami, saj smo med vožnjo individualno  pripravili krajše predstavitve o zanimivostih in značilnostih regije ter mesta samega. Med drugim smo si ogledali stolnico Notre-Dame, ki slovi predvsem po astronomski uri, zgodovinsko četrt, imenovano Mala Francija, ter Park republike.

Naslednji dan pa smo  tudi sami izkusili delo evropskih poslancev.  Po varnostnem pregledu smo lahko  končno vstopili v zgradbo Evropskega parlamenta, poimenovano po Louise Weiss.  Po uvodnem delu so dijaki vseh držav članic predstavili svoje države, Slovenijo je predstavila Manca. Nato pa so uslužbenci  predstavili delo in pomen Evropskega parlamenta. Temu so sledila še vroča vprašanja dijakov.

Čeprav bi se diskusije in vprašanja  lahko vlekla v neskončnost, smo se le odpravili v restavracijo, kjer smo se okrepčali, istočasno pa se skozi igro, imenovano Eurogame, spoznali z vrstniki iz drugih držav. Čeprav nam ni uspelo poskusiti vseh sladic, smo restavracijo morali zapustiti in se odpraviti v sejne dvorane. Tam smo po predhodno oblikovanih delovnih ekipah razpravljali o evropskih prioritetah na področjih, na katere smo se predhodno pripravili. Kranjske gimnazijke smo debatirale o okolju in obnovljivih virih energije. Odkrili smo, da se naša mnenja ne skladajo in imamo predstavniki različnih držav članic različne poglede na dano problematiko. Kljub mnogim odprtim vprašanjem smo se morali ponovno odpraviti v veliko sejno dvorano, kjer so predstavniki delovnih skupin poročali o skupinskem delu in odločitvah. Seveda so poročilom sledila vprašanja, na katera so odgovarjali predstavniki vsake skupine posebej.  Zazvenela je evropska himna, ki je naznanjala zaključek našega dne in s tem tudi zaključek enodnevne vloge evropskih poslancev.

S tem pa še niti približno nismo pozabili glavnega namena našega potovanja, in to je ozaveščanje o volitvah za evropski parlament, ki bodo 26. maja 2019.

 

    
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se