Radijska oddaja Gymnasium: Duševno zdravje mladih ne sme biti stigmatizirano


11.02.2021

Kranjski gimnazijci so med drugim govorili o projektu ZaMe, ki so ga organizirali

 

Avtorica: Katarina Sekne iz 3. h

 

Dan ZaMe. Projekt, ki je mnogim dijakom pomagal in odprl oči v svet mentalnega zdravja. Ekipa petih dijakov, profesoric in svetovalnih delavk je s pomočjo tehnične ekipe v torek, 26. januarja 2021, organizirala Dan ZaMe. Dijaki in profesorji so lahko poslušali različna predavanja in se udeleževali delavnic. Naš cilj so bili predvsem nemotivirani dijaki, ki so v teh težkih časih začeli kazati znake mentalnih težav. Poleg tega smo želeli odpraviti stigmo in ozavestiti dijake ter ostale osnovne in srednje šole ter tudi fakultete, da se nam pridružijo pri tem projektu in ga morda izpeljejo tudi na svoji šoli.

Odziv po dnevu je bil neverjeten. Dijaki so bili hvaležni za organizacijo takega dne, profesorji so bili ponosni na nas, mediji pa so nam pisali in želeli opraviti intervjuje. Tako so nas povabili tudi v oddajo Gymnasium na prvem programu RTV Slovenija. Dijaki smo bili navdušeni in polni energije, četudi je imela ekipa za sabo že mesec konstantnega dela. Z voditeljico oddaje Liano Buršič smo se dogovorili, da bomo imeli v sredo, 27. 1. 2021, ob 20. uri intervju v živo na temo duševnega zdravja in težav, s katerimi se soočamo dijaki v času karantene. S seboj smo povabili gospoda mag. Janija Prgića, ki je bil eden izmed predavateljev na Dnevu ZaMe.

Ob prihodu v studio smo bili vsi malo nervozni, saj je bila to naša prva izkušnja, ampak v sebi smo vedeli, da nam bo uspelo. In nam seveda tudi je. Na začetku smo se posedli, lahko smo sneli maske, saj so bile med nami steklene pregrade. Voditeljica nam je na kratko razložila pravila, kaj smemo in česa ne smemo reči, kako se pravilno govori v mikrofon, skratka tehnične stvari. Oddaja je potekala v živo, zato smo morali vedeti nekaj osnovnih pravil. Uvod v oddajo so bile naše kratke izjave o mentalnem zdravju, tako smo pritegnili pozornost poslušalcev in povedali, o čem bomo debatirali.

Debata je potekala zelo gladko in sproščeno. Govorili smo o mentalnih težavah, počutju dijakov v trenutni situaciji, posledicah, ki bodo vplivale na družbo ... Voditeljica je imela zanimiva in realna vprašanja, mi pa še realnejše odgovore. Vsak izmed nas je pripomogel k temu, da je bil pogovor iskriv, zanimiv in napet. Imeli smo kratke odmore, da smo si lahko spočili glas in napolnili misli z novimi idejami. Ura oddaje je kar švignila mimo. Če bi imeli na razpolago tri ure, bi zagotovo nepretrgoma govorili ves čas. Toliko stvari smo imeli povedati. Resnično upam, da smo s tem projektom in z radijskim intervjujem pomagali komu, ki se trenutno bori z duševnimi stiskami. Za vse tiste, ki niso poslušali intervjuja v živo, je na voljo podcast na spletni strani RTV Slovenija. Naslov je DUŠEVNO ZDRAVJE MLADIH NE SME BITI STIGMATIZIRANO.

Na koncu se moram zahvaliti. Hvala vsem, ki so verjeli v nas, ki so nas spodbujali in bili naša hrbtenica pri projektu. Hvala vsem medijem, ki so po državi razširili novico, ter vsem, ki so si vzeli čas in nam prisluhnili. Take izkušnje mnogi niso deležni nikoli v svojem življenju. Zagotovo se nam je zasidrala globoko v spomin in bo tam ostala za vedno.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se