Spominska slovesnost v čast bazoviškim junakom


21.09.2022

92. obletnica ustrelitve borcev proti fašizmu

Avtorica: Irina Vranić iz 1. c

 

Minuli petek, 9. septembra 2022, je bila v Prešernovem gaju v Kranju slovesnost ob 92. obletnici usmrtitve Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Zvonimirja Miloša in Alojza Valenčiča. To so bili štirje mladi fantje, ki so jih ubili, ker so se borili proti fašistični ideologiji za svoj jezik, narodno pripadnost, enakopravnost, enakovrednost ter še za marsikaj drugega. Slovesnost je potekala pred prvim antifašističnim spomenikom v Evropi, namenjenim prav njim. Tudi sama sem sodelovala z recitacijo Kosovelovih pesmi Drevesa v dolini in Ena je groza.

Bazoviškim junakom smo se poklonili in izkazali čast s polaganjem vencev in kulturnim programom. Dogodek je otvorila vojska Republike Slovenije, ki je v imenu predsednika države Boruta Pahorja položila prvi venec. Ob žalni koračnici, ki jo je izvajal Pihalni orkester Mestne občine Kranj, so se z vencem poklonili tudi Mestna občina Kranj, Odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu, skupna delegacija obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji – Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, društvo TIGR, stranka Slovenska skupnost in Združenje borcev za vrednote NOB Kranj. Udeležence sta nagovorila podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe in župan občine Devin - Nabrežina Igor Gabrovec. Sledil je nastop združenih moških pevskih zborov Tabor in Stane Malič z Opčin pri Trstu pod vodstvom Davida Žerjala.

Menim, da nas taki dogodki spominjajo, da ni samoumevno, da imamo svobodo govora, da je slovenščina državni in uradni jezik, da živimo v demokratični Sloveniji. Prav je, da se s pieteto in hvaležnostjo spominjamo junakov, ki so za svojo domovino dali življenje.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se