Tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj 2021


24.06.2021

Maturanti so tako kot nekoč spontano krenili po starem mestu in meščanom ter svojim najdražjim v koronačasu pripravili nepozaben dan.

 

Avtorica: Nataša Kne, prof.

Fotografija: Jakob Kuduzović Cehner, Žan Virnik in Tine Bohinc

 

Maturanti kranjske gimnazije so svojemu mestu, mestu Kranj, pripravili tradicionalni maturantski sprevod in meščanom v koronačasu prinesli radost in nepozaben prizor. Bilo je tako kot včasih, na maturantskem sprevodu so bili le kranjski gimnazijci, ki so tradicijo začeli pred 2. svetovno vojno, uveljavili pa po njej. V četrtek, 24. junija 2021, so maturanti po šoli pripravili osmrtnice, medtem je krsta s 4. letnikom ležala pod vznožjem starega stopnišča, varovana s častno stražo. Potem so maturanti spontano v slovesnem koraku krenili proti staremu mestu, po ulicah starega mesta je donela Venerabilis barba kapucinorum, pred Prešernovim spomenikom so zapeli maturantsko himno Gaudeamus igitur. Predsednik dijaške skupnosti Vito Krajnik je na čelu sprevoda nosil bandero s šolskimi atributi (zvit zemljevid, ravnilo in šestilo), sledili so ključ, globus, sova in krsta. Meščani so se iskreno veselili svojih maturantov, jih pozdravljali in mahali z odprtih oken. Ko so se poklonili največjemu slovenskemu pesniku pred Prešernovim gledališčem Kranj v okolju prvih dveh domovanj Gimnazije Kranj, so krsto prinesli na šolsko dvorišče in predali ključ, ki so si ga priborili dijaki 3. c, ki bodo njegovi varuhi do prihodnje mature. S sežigom krste na šolskem dvorišču so se maturanti poslovili od 4. letnika in svoje šole.

Nagovor maturantov predsednika dijaške skupnosti Gimnazije Kranja Vita Krajnika

 

Spoštovani gospod ravnatelj, cenjeni profesorice, profesorji, maturantke in maturantje, tukaj smo.

Zadnja štiri leta smo rasli in odraščali. Še vedno rastemo. Odraščamo. Vzpenjamo se na ramena staršev, ki so nas povzdignili do sem, ohranjamo njihovo ravnotežje, zaupamo njihovim dlanem, dlanem, ki se nas oprijemajo okoli gležnjev in držijo varno na mestu. Preraščamo varnost njihovih dlani, skozi njihov potni prijem, razpoke med njihovimi prsti. Vzpenjamo se iz ruševin hiše, doma, ki smo ga zgradili in porušili in zgradili bolje. Vzpenjamo se skozi sebe in druge in nadse. Rastemo   v iskanju priložnosti z le eno mislijo:

»Navzgor.«

Navzgor gremo. Vedno le navzgor.

Pravijo, da nas to obdobje definira. Da je to čas, okolje, svet, ki nas oblikuje kot posameznika, ki nas oblikuje kot človeka, svet, ko se razvijamo in odločamo, kaj bomo postali.

Upam, da to ni res. Ne verjamem v to.

Ker mi smo tisti, ki bomo postavili čas in okolje in svet, ki nas bo definiral – mi bomo definirali njega.

Oblikovali ga bomo v svet, kjer bomo s ponosom vpili »Vivat!« s ponosom stali za svojimi dosežki in sanjami. Kjer bomo s ponosom in vzravnanim hrbtom stali za svojimi napakami, jih priznali in se pokesali. Jih popravili in rasli na njih.

 Ker mi ne bežimo pred njimi. Ker ne bežimo.     

Nismo izgubljena generacija. Ker, četudi se še iščemo, vemo, kje smo. Vemo, kdo smo.

Mi smo naslednja generacija, mi, ki bomo rasli iz nič, skozi razpoke in luknje in špranje. Po nebu navzgor. In ustvarjali bomo nov svet in zagotovo tudi nove napake, nove krivičnosti, a bile bodo naše. Ne bomo sledili napakam prejšnjih generacij, četudi se bomo iz teh učili, ne, motili se bomo sami, motili se bomo in padali po tleh, se spotikali, preden bomo globoko vdihnili, se pobrali in te napake popravili.

Svoje napake popravili. Rasli bomo, rasli!   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se