Troje Mepi delavnic, namenjenih topografiji, orientaciji in preizkusu v naravi


14.02.2022

Avtorica: Barbara Hudovernik, prof.

 

Na prvi februarski dan smo na šoli izvedli tri delavnice, na katerih smo ponovili osnove topografije in orientacije. Dijake smo razdelili v tri skupine in izmenično so obiskali vse tri delavnice.

Prva delavnica je bila namenjena ponovitvi topografskih znakov in prepoznavi le-teh na zemljevidu. Najprej so dijaki dobili slike topografskih znakov in skušali ugotoviti, kaj pomenijo. V drugem delu so dobili zemljevid in so s pomočjo opisa poti in topografskih znakov nanj vrisali pravilno pot. Na drugi delavnici so ponovili osnove orientacije. Skušali smo osvežiti znanje o tem, kaj je merilo na karti in kako ga uporabimo. Ogledali smo si pomen plastnic in na slikah pokazali, kako izgledajo, kadar v naravi naletimo na vrh, sleme, preval ali skalni skok. Nato smo teoretično ponovili, kako se uporablja kompas in kako lahko z njegovo pomočjo hodimo v smeri izbranega azimuta. Tretjo delavnico smo izvedli na prostem. Najprej smo se naučili, kako izmerimo razdaljo s koraki. Nato smo pokazali, kako na kompasu nastavimo azimut, v smeri katerega se želimo premikati. Nazadnje so dijaki dobili pisna navodila za pot skozi mesto in karto, na katero so označili svojo pot do cilja. Na cilju so dobili majhno sladko presenečenje.

V dobri uri in pol so se mepijevci na bronasti stopnji naučili vseh potrebnih osnov gibanja v naravi, dijaki srebrne in zlate stopnje pa so nekoliko osvežili znanje in pomagali mlajšim. Znanje bomo v marcu uporabili na Komni, kamor nas bo pot zanesla na naslednji Mepi izziv.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
november december januar
p t s č p s n
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se