Ustvarjalnost ni nekaj nedosegljivega in umetnost ne nekaj nemogočega


11.03.2019

Delavnici ustvarjalnega pisanja ter ilustriranja zgodb in pesmi na rob.

 

Avtorica: Hana Bujanović Kokot iz 2. a

 

V soboto, 9. marca 2019, je Osnovna šola Orehek organizirala že 7. Festival naše prihodnosti, namenjen radovednim in nadarjenim osnovnošolcem Gorenjske. Letos smo se pestri ponudbi prvič pridružili mladi literati in likovniki Gimnazije Kranj.

Če želimo ostati in napredovati, moramo znanje, ki ga imamo, prenesti naprej na tiste, ki bodo naslednji, ki ga bodo posredovali in tako naprej. Prav zdaj, ko mladi veliko raje počnejo vse kaj drugega, kot berejo in pišejo, je potrebno mladim posredovati sporočilo, da lahko ustvarja prav vsak. To je bil namen delavnice ustvarjalnega pisanja in risanja, ki sta jo organizirali profesorici Bernarda Lenaršič in Anita Omejec z dijakinjami. Ustvarjali smo po navdihu slik, med katerimi so bile nekatere ognjeno obarvane, druge pa so domišljiji puščale prosto pot. Sprva je ustvarjalo deset osnovnošolskih deklet, izmed katerih so nekatera pisala že prej, večina pa je v soboto napisala svojo prvo pesem – vse so bile prepričane, da prva pesem ne bo tudi zadnja, in nasveti mladih pisk, ki smo delavnico pripravile, so jih le še bolj spodbudili, in obljubile so, da bodo napisano pošiljale tudi v nadaljnje. A nismo ostali pri desetih; kasneje so se nam pridružili tudi drugi osnovnošolci in nekateri učitelji, dijaki pa smo priložnost izkoristili za napoved letos že četrtega gimnazijskega zbornika, ki smo ga tokrat naslovili Vnetljivo. Najboljša dela osnovnošolcev bomo kot gostujoče avtorje v Vnetljivem tudi objavili, zbornik pa boste lahko v roke prijeli konec šolskega leta.

In prav ta delavnica, ki je pesniško obarvala začetek marca, ko bomo med drugim praznovali tudi svetovni dan poezije, je dokazala, da mladi še vedno radi sežejo po pisalu, sedejo, ustvarjajo in konec koncev tudi ustvarijo – kljub spremembam, ki jih nosi čas, knjiga in z njo besede ostajajo stalnica v življenju človeka, ki se vedno spreminja, in prav izražanje skozi te je tisto, ki nudi zatočišče v življenjskem obdobju, v katerem iščemo ne le pomena sveta, ampak tudi sebe. Če se le za trenutek najdemo, je naloga ustvarjanja opravljena in delo je umetnina ne, ko je objavljeno v šestem zvezku Kranjske čbelice ali pa razstavljeno v Louvru, ampak ko se le ena oseba najde v njem, ko ji pomaga prebroditi trenutek in morda (morda!) najti sebe.   
         
   

Uporabne povezaveVirtualni sprehod po Gimnaziji

Izdelava virtualnega ogleda
 
Mednarodna matura
IB Diploma Programme
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EU skladi

Erasmus

KRsKOLESOM

Šola za starše
2021 2022 2023
maj junij julij
p t s č p s n
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Sodelujemo z:


Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se